Србија и Балкан

"Расуло" у црногорској власти због гласања за чланство "Косова" у Савету Европе

Одлука Маје Вукићевић (ДНП), шефице црногорске делегације у Парламентарној скупштини СЕ, да не гласа за чланство тзв. Косова, поделила је представнике власти у Црној Гори
"Расуло" у црногорској власти због гласања за чланство "Косова" у Савету Европе© Milos Vujovic/Anadolu Agency

Шефица делегације Црне Горе у Парламентарној скупштини Савета Европе, Маја Вукићевић, поручила је из Париза да није променила свој став и да ће гласати против пријема Косова у Савету Европе.

"Као што сам раније најавила гласаћу против, јер би пријем 'Косова' био озбиљан преседан. Истина је да сам од момента од кад је објављено да ћу гласати против, мета напада који долазе са 'Косова', али нажалост и од стране мањег дела подржавалаца Демократске партије социјалиста. Такво њихово понашање најбоље говори о њима, и то је заправо мера демократије по укусу ДПС-а, свако мишљење супротно од њиховог није прихватљиво", рекла је она.

Објаснила је да ће ово бити политичка одлука, а ако би им се изашло у сусрет, отворио би се пут и другим спорним територијама, да траже чланство у међународним институцијама.

"Савет Европе је савез држава, а на међународној сцени нема консензуса о томе да ли је Косово држава. Косово као државу не признаје половина чланица Генералне Скупштине Уједињених нација, државност Косова нису признале ни пет земаља Европске уније, због тога би заиста био озбиљан преседан да се деси пријем Косова и мислим да би то отворило проблеме и у самом Савету. Не могу предвидети какав ће бити коначан исход гласања, јер коначну ријеч о пријему ипак даје комитет министара, који се изјашњава након Скупштине, а ту гласају представници Владе, тачније министри спољних послова", јасна је она.

Њен глас безначајан је за европски пут званичне Подгорице, али показује "расуло" у владајућој коалицији у Црној Гори, пишу данас подгоричке "Вијести".

То су, наводи се, оценили посланици Албанског форума и Грађанског покрета УРА, Никола Цамај и Милош Конатар, коментаришући најаву Вукићевићеве да ће гласати против чланства Приштине у Савету Европе.

Вукићевићева је шеф црногорске делегације у Парламентарној скупштини СЕ (ПС СЕ) коју чине три члана, два из власти и један из опозиције, и три заменика. Поред Вукићевићеве, чланови су Василије Чарапић (ПЕС) и Борис Мугоша (СД), док су заменици Никола Цамај, Нађа Лаковић (ПЕС) и Милош Конатар.

У гласањима учествују представници, а у случају њихове спречености, гласају њихови заменици.

Главни одбор ДНП-а Милана Кнежевића у недељу је дао подршку Вукићевићевој да гласа против пријема Приштине у СЕ.

Политички комитет ПС СЕ, где Црну Гору представља Вукићевићева, данас ће разматрати Статутарно мишљење о пријави за чланство Приштине и усвојити преднацрт мишљења и упутити га Парламентарној скупштини. Комитет има 85 чланова.

Та тачка је на дневном реду седнице ПС СЕ 18. априла. Известилац за пријем тзв. Косова у СЕ Дора Бакојани препоручила је да Приштина постане члан СЕ.

На питања "Вијести" какав је њихов став о одлуци Вукићевићеве и како ће они гласати на пленарној седници, нису одговорили Чарапић и Мугоша.

Из Министарства спољних послова такође нису одговорили на питање "Вијести" какав је њихов став поводом најаве Вукићевићеве.

Вукићевићева је јуче за "Вијести" потврдила да ће гласати против пријема "Косова" у Савет Европе и додала да се није консултовала са представницима власти у вези са тим, јер се ни они нису консултовали са њеном странком приликом доношења неких одлука.

"Сматрам да посланик има право да гласа по свом убеђењу и на основу својих уверења и онога што су чињенице. ДНП је испоштовао све у вези са споразумом и својим гласањем допринели смо да се коначно одблокирају преговори са ЕУ", казала је она.

Шта је са коалиционим споразумом

Цамај истиче да је политичко деловање сваког посланика самостално и не представља Црну Гору, или макар не већинско расположење.

"Управо због тога овај чин не доживљавам као непоштовање коалиционог споразума, мада не мислим да је на нивоу неке коректности, из разлога што рачунам да стремимо истим вредностима, где спада и добросуседска сарадња. Иначе, црвене линије на поједина питања имамо сви, али за очекивати је да их замрзнемо, макар привремено, због заједничког курса ка ЕУ", рекао је Цамај, одговарајући на питање да ли је то кршење коалиционог споразума.

Истиче да он подржава чланство тзв. Косова на пленарној седници ПС СЕ.

Милош Конатар каже да је споразум парламентарне већине погажен толико пута да ни сами потписници више не верују у њега. Сматра да скупштинска већина изгледа као "раштимовани оркестар" у којем свако води своју политику, а најављено гласање око чланства тзв. Косова у Савету Европе је најбоља потврда како истински делују на челу са премијером Милојком Спајићем.

"Влада најављује да ће поштовати међународне обавезе и наставити проевропски спољнополитички курс Црне Горе, а онда из скупштинске већине раде против тога и све то заједно личи на једно расуло у којем је јасно да је Милојко Спајић изгубио ауторитет и да спољну политику води Андрија Мандић", казао је Конатар.

Истиче да је ГП УРА увек био посвећен европском путу Црне Горе, партнерству у НАТО-у и добросуседским односима и "тако ће бити и приликом гласања за чланство Косова у Парламентарној скупштини Савета Европе".

Вукићевићева каже да су је изненадиле реакције дела опозиције, који је "очигледно навикао на једноумље".

"У Црној Гори морамо нормализовати то да имамо различите ставове и мој је став да се цивилизовано о истима може расправљати. Морам истаћи и да смо почетком месеца имали састанак политичког комитета на коме је Дора Бакојани представила свој извештај о Косову који је био изразито негативан, посебно у делу владавине права и генерално стању људских права пре свега Срба на Косову, па просто изненађује што се са овим процесом толико жури, јер се за 20 дана сигурно није могло поправити све оно што је наведено као проблематично у извештају", рекла је Вукићевићева.

Јасно је, каже, да се ради о покушајима да се "политичком одлуком још једном грубо прекрши међународно право".

"То свакако нећу подржати. Због јавности и коректног односа према колегама желим да истакнем да ће на самој седници Парламентарне скупштине, осим мене, право гласа имати још два члана делегације, који ће наравно гласати по својој слободној вољи", истакла је Вукићевићева.

Она је рекла да апликацију тзв. Косова за чланство у СЕ види проблематичном из више разлога, а први је "што се ради о територији која је још спорна", јер је не признаје више од половине земаља чланица Уједињених нација, а такође ни неколико земаља ЕУ, попут Грчке, Шпаније, Кипра, Румуније и Словачке.

"Осим тога, и шефови делегација неколико држава које су признале Косово су најавили да неће гласати за чланство у Савету Европе, али једино се у Црној Гори из неког разлога диже бука због најаве да ћу ја гласати против. Ово је први пут у преко 70 година дугој историји да Савет Европе разматра улазак земље која је спорна и која може изазвати неслагања и у самом Савету, што је показало и прелиминарно гласање на комитету министара, где је Косово двотрећинску већину добило за само два гласа", навела је Вукићевићева.

Сматра да би пријем тзв. Косова у СЕ значајно нарушио ток преговора и покушаје да се ово питање реши дипломатским путем, и ако дође до чланства то би значајно отежало позицију Србије.

"Улазак Косова у СЕ је у супротности са Резолуцијом УН 1244 којом се Србији гарантује суверенитет и територијални интегритет, због чега Косово није део Уједињених нација јер је Акт о независности проглашен једнострано. Уколико Косово постане део СЕ то може бити озбиљан преседан и у будућности се могу очекивати апликације различитих спорних територија у међународне организације", рекла је Вукићевићева.

Поручује да се територијални интегритет сваке земље мора штитити на једнак начин – не може се подржавати територијални интегритет Украјине, а оспоравати Србији део њене територије, пренеле су "Вијести".

Подсећамо, ово је велика промена у политици Црне Горе јер је претходно влада Дритана Абазовића дала пуну подршку пријему тзв. Косова у Савет Европе.

Тада су зелено светло лажној држави "Косово" дале, између осталих, Црна Гора, Словенија, Северна Македонија, Хрватска, Албанија.

image