Србија и Балкан

Протест новосадских студената: Траже да се Динко Грухоњић казни због говора мржње (ФОТО)

Управа Филозофског факултета није одговорила на захтев студената да санкционише говор мржње професора Грухоњића
Протест новосадских студената: Траже да се Динко Грухоњић казни због говора мржње (ФОТО)© Медија центар

Управа Филозофског факултета ни данас се није огласила поводом захтева Студентског парламента Универзитета у Новом Саду "да најоштрије и отказом санкционише говор мржње проф. Динка Грухоњића", тако да су академци испунили своје најаве и након протестне шетње блокирали Филозофски факултет. Улаз је блокиран столицама и столовима, као и ланцима.

Академци носе транспаренте "Студенти против говора мржње", али и поруке "Динко остав", као и српску заставу.

Филозофски факултет саопштио је да је обуставио рад, док се, кажу, не створе услови за њихово нормално функционисање.

"Очекујемо да Универзитет у Новом Саду преузме одговорност за последице поступања Студентског парламента као органа Универзитета у Новом Саду и да обезбеди несметан рад Филозофског факултета, а надлежни органи да предузму одговарајуће мере ради заштите права и безбедности студената и запослених на Филозофском факултету", наводи се у саопштењу Деканата.

Академску јавност узбуркале су изјаве професора журналистике Динка Грухоњића које је дао на трибини одржаној током фестивала "Ребеду" у Дубровнику, да има лепо име Динко, попут Динка Шакића, усташког злочинца и заповедника логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

image