Србија и Балкан

Спавачи чекају погодан тренутак да издају српске интересе: Ко из тима председника ради за ЦИА?

За такве послове свакако не бирају обични људи, већ они који су на позицијама и који су у могућности да дођу до значајних података, каже бивши официр КОС Љубан Каран за "Новости"
Спавачи чекају погодан тренутак да издају српске интересе: Ко из тима председника ради за ЦИА?© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Хибридни рат против Србије је у успону и толико је јак, да стране службе проналазе и у овдашњем државном апарату "спаваче", који чекају погодан тренутак да се "пробуде" и поступе по њиховим налозима у тренуцима преломних догађаја за нашу земљу, подривајући њене интересе. Ти непријатељски елементи у институцијама често се активирају као мегафони западних ментора, критикујући потезе државног руководства и праваца кретања наше спољне политике, оцењују "Вечерње новости".

Доскорашњи директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин изјавио је, гостујући на ТВ Пинк, да у окружењу председника Србије Александра Вучића "има људи који раде за Централну информативну агенцију (ЦИА)".

"У окружењу председника Вучића постоје људи који не раде за добро ове земље и који раде против њега", рекао је Вулин и оценио да су "то начини да се врши притисак на њега (Вучића) и Србију".

Вулин је нагласио и да је председник Вучић "одлично информисан" и да "зна многе ствари и пре него што му их службе доставе" и да ће Вучић бити тај који ће одлучити "да ли ћемо икад рећи целу истину и шта ћемо урадити по том питању".

"Новости" оцењују, да иако Вулин није поименце навео о којим функционерима је реч, списак евроатлантских "играча" у СНС не завршава се са Зораном Михајловић и Драганом Шормазом који су се се сетили да напусте странку  и постану љута опозиција тек пошто су остали без функција. Играјући на наводни радикализам у табору напредњака, односно помињући самоизолацију и деведесете, овај двојац поступа по дежурној матрици  коју користи Запад у узалудном вишегодишњем процесу преваспитавања Срба.

Корисни су им, јер овим ставовима старе мантре учитавају у новим геополитички контекст где се Вучић перципира као балкански Путин, који жели да напусти европски пут, пише лист.

Додају да њих двоје имају занемарљиву политичку снагу, али представљају трбухозборце и оних на јачим позицијама и у СНС и у Влади, а који по амбасадама одавно купују улазнице за неку будућу "грађанскију" власт користећи изговоре - ма бисмо све то другачије урадили "да нема њега". Такви су, подсећа лист, уверавали првог човека Србије да би "било мудро" да прихвати јовањдански ултиматум о Косову и Метохији који му је испоручила западна петорка.

Коментаришући Вулинова сазнања, бивши официр КОС Љубан Каран наводи да је сасвим могућа ситуација да су непријатељске шпијунске службе успеле да придобију људе који унутар институција раде на подривању државе.

"Пракса је таква да они не добијају директиву и налог да одмах нешто предузимају, већ да буду спавачи и чекају да дође тренутак, нека пресудна ситуација у којој онда издају наше интересе и српски народ. То је сасвим могуће уколико бивши шеф БИА то каже, онда његове речи треба узети за озбиљно", каже Каран за "Новости".

Он додаје да се за такве послове свакако не бирају обични људи, већ они који су на позицијама и који су у могућности да дођу до значајних података. 

Треба узети у обзир да је један бивши начелник Генералштаба оптужен да је радио као страни шпијун, а има много њих за које постоји сумња да су  такође, били укључени у те послове.

image