Србија и Балкан

Бисљими: Лајчак изнео конструктиван предлог за постизање компромиса о употреби динара на КиМ

Главни преговарач тзв. Косова није коментарисао залагање српске стране у преговорима да се након више од 4.000 дана од како је Приштина ставила потпис на споразум формира Заједница српских општина
Бисљими: Лајчак изнео конструктиван предлог за постизање компромиса о употреби динара на КиМGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Главни преговарач тзв. Косова у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими је након састанка у Бриселу изјавио да се тзв. Косово сагласило са предлогом специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака по питању динара, док је, како тврди, Србија тражила додатно време, преноси "Економија онлајн".

"Прошле недеље је српској страни постало јасно да се следећи састанак може одржати само ако дођу са идејама за компромис. Нажалост, и данас имамо велике разлике. Док је косовска страна разговарала о опцијама по којима грађани Србије могу да добију даљу финансијску подршку од Србије, српска страна је деловала као адвокат 'Поште Србије' и све време су разговарали о томе како да се регулише лиценцирање ове банке, што није ни надлежност ни интерес укључених страна", рекао је Бисљими.

Он је додао да је, "видећи немогућност постизања компромиса, Лајчак изнео консолидован предлог".

"Сматрамо да је тај предлог конструктиван и да је на добром путу да се нађе решење које највише одговара грађанима Србије на Косову, а да се у исто време поштује Уредба ЦБК", рекао је Бисљими, након састанка у оквиру нове рунде преговора дијалога Београда и Приштине у Бриселу .

За разлику од Бесљимија, Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је претходно изјавио да је Приштина одбила договор у вези са укидањем динара на КиМ и истакао да се српска страна снажно заложила за формирање Заједнице српских општина.

Ово је четврти пут за нешто више од месец дана да се у Бриселу воде разговори Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, о забрани употребе динара на KиМ.

Делегацију Београда предводи главни преговарач и директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, а приштинску страну представља главни преговарач Бесник Бисљими.

image
VV inauguration
banner