Србија и Балкан

Петковић из Брисела: Приштина одбила договор у вези са укидањем динара на КиМ

Снажно смо се заложили за формирање ЗСО, поручио је директор Канцеларије за КиМ
Петковић из Брисела: Приштина одбила договор у вези са укидањем динара на КиМ© FOTO TANJUG/ STR

"Указали смо на тежак положај Срба на КиМ. Снажно смо се заложили за формирање Заједнице српских општина. Прошло је више од 4.000 дана од како је Приштина ставила потпис на споразум и то је њена обавеза", рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић после састанка у оквиру нове рунде преговора дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Када је у питању укидање динара на КиМ, Петковић је рекао да је поновљен предлог Београда, али како каже, са друге стране није постојала воља за евентуалним договором.

"Једнострани потези Куртија не могу бити основ за нормализацију односа, нити може разговор у Бриселу да послужи за имплементацију једностране одлуке Приштине према српском народу", додао је.

Истакао је и да очекује да ће представник ЕУ Мирослав Лајчак за десетак дана упутити нови позив, па ћемо видети како ће се ствари развијати.

"Имали смо директни сусрет на којем смо разговарали о динару, али причали смо и о ЗСО па сам Бисљимију рекао да је то њихова обавеза. Тако да, то што се односи на ЗСО, тиче се и динара и свега што Курти спроводи у српским општинама. Све што је урадио је насилна одлука, није ствар компромиса већ просто жеље да протера Србе са КиМ. Наш народ жели тамо да живи, да тамо функционишу наше институције, и морамо да видимо шта још може да се уради за наш народ", рекао је Петковић.

Појаснио је да Београд иде ка решењу и проналаску компромиса, али да је то забрањена реч када је реч о Приштини.

"Урадићемо све да пронађемо решење, али да не угрозимо Србију и српски народ на КиМ", поручио је Петковић из Брисела.

Ово је четврти пут за нешто више од месец дана да се у Бриселу воде разговори Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, о забрани употребе динара на KиМ.

Делегацију Београда предводи главни преговарач и директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, а приштинску страну представља главни преговарач Бесник Бисљими.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ навео је у писаном одговору Европском парламенту да је ЕУ забринута због изостанка претходних консултација Приштине у вези са одлуком тзв. централне банке Косова да забрани динар и због последица које та одлука може да има на свакодневни живот Срба на Косову и Метохији.

image