Србија и Балкан

Тужан дан за Србију: Како је убијена мала Данка

Полиција је ухапсила С. Ј. из села Лука и Д. Д. из села Злот због сумње да су аутомобилом ударили и убили двогодишњу Данку Илић и они се терете за тешко убиство
Тужан дан за Србију: Како је убијена мала Данка© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Након десетодневне интензивне потраге за двогодишњом Данком Илић из Бора данас су јавности саопштене најгоре могуће вести: девојчица је убијена, а двојица мушкараца признали су злочин.

Полиција је ухапсила С. Ј. и Д. Д, обојица педесетогодишњаци, који се сумњиче да су службеним аутомобилом "фиат панда" ударили малу Данку у Бањском пољу, а затим њено тело бацили на дивљу депонију на Старобањском путу. У тренутку објављивања овог текста, полиција и надлежни органи и даље претражују депонију коју су осумњичени означили као место где су бацили тело двогодишње девојчице, али постоји сумња да је један од њих преместио тело на другу локацију.

Тужилаштво у Бору саопштило је да је за С. Ј. из села Лука и Д. Д. из села Злот одређено задржавање, као и да се прикупљају докази за вођење кривичног поступка. Задржавање им је одређено због "постојања основа сумње да су дана 26.03.2024. лишили живота дете Данку Илић (2022), те да су тиме, као саизвршиоци, починили кривично дело тешко убиство", наводи се у саопштењу.

Детаље ужасног злочина изнео је касније на конференцији за медије министар унутрашњих послова Братислав Гашић. Он је изразио саучешће породици девојчице додавши да је данас тужан дан за Србију.

Министар полиције рекао је да су обојица осумњичених признали и до детаља описали злочин, а из сатнице коју је изложио види се да је двогодишња Данка из дворишта куће у Бањском пољу, где је дошла са мајком и братом, нестала убрзо након што су тамо стигли.

Породица је, наиме, у кућу дошла у 13.10 сати, а мајка Данке Илић, која је отишла да донесе сину воду, за неколико минута је схватила да Данке нема о чему је обавестила мужа у 13.51. Полиција је стигла у 13.59 часова, а систем "Пронађи ме" активиран је у 18.57 сати. 

Према речима Гашића, девојчица је изашла из дворишта и кретала се асфалтом када је ударило бело возило "фиат панда" којим је управљао Д. Д. Његов сувозач С.Ј. тело девојчице пребацио је на задње седиште, а заједно су се договорили да њено тело баце на оближњу дивљу депонију.

У 13.57 двојицу мушкараца зауставио је отац девојчице и упитао их да ли су је видели на шта су они одговорили одрично. Д. Д. је чак, како је речено на конференцији, учествовао касније у потрази за девојчицом свестан да ју је усмртио.

Пратећи преко базних станица мобилне телефоније ко је све био на том подручју у време нестанка девојчице, полиција је испитивала и двојицу мушкараца из белог аутомобила за који је у свом исказу и мајка рекла да га је видела, као и једна од комшиница. На испитивању су обојица пали на полиграфском тестирању, након чега су им одузети њихови аутомобили, као и службени ауто. Сви трагови из унутрашњости возила су узети.  

"Њих двојица су нас одвели до депоније да покажу где су бацили тело, али имамо сазнања да се један од њих 28. марта вратио на место где су бацили тело, и пребацио га на друго место. Не можемо да им верујемо јер један на другог пребацују кривицу", нагласио је министар.

Он је додао да је полиција интензивно радила на расветљавању околности овог случаја за који је данас утврђено да је у питању злочин који је потресао целу земљу. На терену је било више стотина припадника различитих полицијских служби, а са њима су сарађивале и њихове колеге из региона, као и аустријска полиција, Интерпол и полицијске службе у Европи.

Двогодишња Данка Илић нестала је у Бањском пољу 26. марта, а те вечери први пут је у Србији активиран систем "Пронађи ме" за брзо обавештавање о нестанку малолетника.

Исте вечери, полицијским службама придружила се и Горска служба спасавања, али и бројни волонтери који су се јавили да претражују тешко приступачни терен у потрази за девојчицом.

У наредним данима, специјалистички тимови МУП-а за спасавање из рушевина претражили су тунел, подземне канале и шахте, а разматрала се могућност претраге Борског језера. Двориште куће из којег је нестала мала Данка рашчишћено је, а прегледана је и свака кућа у овом насељу.

Шестог дана од нестанка појавио се снимак који је српски држављанин снимио у Бечу на којем је била девојчица сличног узраста и изгледа као Данка Илић са две Румунке.

Истог дана Интерпол је расписао жуту потерницу за двогодишњом девојчицом, а у истрагу се одмах укључила и аустријска полиција.

Убрзо се, међутим, јавила мајка девојчице са снимка и у бечкој полицији објаснила да је на снимку она са ћерком и мајком. 

Свега неколико сати након што је аустријска полиција званично саопштила да су особе са снимка пронађене и да девојчица није мала Данка, на ванредној седници Владе Србије председник Србије Александар Вучић изјавио је да има лоше вести. 

Двогодишња Данка Илић је убијена. 

image
VV inauguration
banner