Србија и Балкан

Београдски избори 2. јуна: Прозападна опозиција испоставила изборне услове, сад може на холидеј

Упркос претњама бојкотом због најаве да ће избори бити одржани 21. или 28. априла, опозиција сада тврди да датум одржавања избора није битан, већ да је главно да се испоштују препоруке ОДИХР-а
Београдски избори 2. јуна: Прозападна опозиција испоставила изборне услове, сад може на холидеј© R.Z./ATAImages

Ко је Александар Вучић да одлучује кад ће бити избори, пита се народни посланик Србије против насиља Александар Јовановић Ћута, док његов страначки колега Мирослав Алексић славодобитно наводи да је чињеница да је председник Србије најавио београдске изборе за други јун (уместо како је првобитно најављено 21. или 28. април) показатељ да "Вучић мора да слуша институцију која се зове опозиција".

Јасно је, дакле, да је тешко задовољити прозападну опозицију у Србији, или бар постићи да све странке у оквиру шире листе коалиције Србија против насиља буду сагласне.

Док Ћута с једне стране наводи да би избила "побуна" да су избори расписани за 28. април, с друге стране, оптужује да су "објавом када ће бити одржани београдски избори и о одлагању конститутивне седнице Скупштине која је требало да се одржи данас поново прекршио Устав".

Његове колеге, попут Радомира Лазовића, међутим, нису формалисти. Датум им, кажу, није ни важан, иако су неки од њихових сарадника претили чак и бојкотом, деси ли се, не дај Боже, да им се гласање поклопи са пролећним распустима и одласцима на одмор.

На питање да ли та коалиција верује да је 2. јун као датум избора у Београду који је синоћ навео Вучић прихватљив, Лазовић каже да "не говори о датуму, већ о условима који се морају испунити".

"Не бих да лицитирамо са датумима као онај који је покрао изборе". истиче Лазовић.

Шта тражи опозиција око "Прогласа"?

Из Србије против насиља, међутим, инсистирају на испуњавању препорука ОДИХР-а те су данас представили и листу захтева за побољшање изборних услова коју су представници те коалиције усагласили са Прогласом и коалицијом НАДА.

"Одређивање 2. јуна као датума за одржавање избора у Београду има смисла и представља корак у добром смеру искључиво ако владајућа већина схвати да избори морају бити поштени и заједно са представницима опозиције почне да ради на побољшању изборних услова", истиче Милош Јовановић, један од лидера коалиције НАДА.

Он подвлачи да је на првом месту потребно спречити злоупотребу права на пребивалиште и обезбедити равноправну заступљеност у медијима, јер, како каже, у супротном, избори губе смисао када год да се планира њихово одржавање.

"Позивамо владајућу структуру да се призове разуму и да, у сарадњи са опозицијом, истински започне процес темељног побољшања изборних услова. Ако до тога не дође, политичка криза ће се сасвим извесно продубити и наступиће турбулентна времена за која ће искључиву кривицу и одговорност сносити режим Александра Вучића", наглашава Јовановић.

Из српског покрета Двери, који је минулог викенда подржао "Договор за слободне и поштене изборе", који је иницирао Проглас, а који су потписале странке са листе "Србија против насиља" и коалиција НАДА, поручују да је за њих, од изборног датума важније поправљање изборних услова, односно прихватање препорука ОДИХР-а.

Наводе, такође, да је важна равноправна заступљеност изборних актера, сређивање бирачког списка, и спречавање масовне миграције бирача између градова.

"Најављени датум одржавања избора ништа не значи уколико изборни услови не буду промењени, а свакако да ће о изласку на изборе одлучити органи Српског покрета Двери. За Српски покрет Двери је најважније да ниједан опозициони глас не остане испод цензуса. Показатељ у том смислу јесу два претходна циклуса избора у Београду, где је у укупном збиру гласова опозиција односила победу, али ниједном није могла да формира власт јер су поједине опозиционе листе остајале испод цензуса. Сада је на свима нама из опозиције да више не дозволимо такав сценарио", поручују из Двери.

На питање  може ли се очекивати да овај покрет на изборе изађе у оквиру ширег фронта партија које су подржале иницијативу Прогласа, додају да су уверени да се опозиција на десном спектру политичке сцене мора ујединити.

"Зато смо позвали коалицију НАДА, као парламентарну групацију са тог спектра, да покрене уједињење. Након тога се може разговарати да ли је боље ићи у једној или две опозиционе колоне на изборима у Београду", закључују из Двери.

И СНС коалицију за изборну трку има

Снежана Пауновић из СПС-а подвлачи да не постоји ниједан разлог да 2. јун као датум избора неком не одговара, будући да је трећи јун крајњи рок.

"То значи да сви имамо довољно времена да се припремимо и за кампању и учешће у изборима и за платформу с којом ћемо изаћи пред грађане. Извршни одбор Градског одбора Београда, у присуству председника СПС-а, донео је одлуку да ћемо на изборе ићи са заједничком листом са колегама из СНС-а", наводи Пауновићева.

На тој листи, све су прилике, могли би да се појаве и Заветници, у оквиру Вучићевог дуго најављиваног Покрета за народ и државу, који, уверена је Милица Ђурђевић Стаменковски, "може и мора бити одговор на притиске споља и диверзију изнутра". Покрет, каже она, као најмасовнија организација од увођења вишестраначког система у Србији, мора у свом темељу имати формулу "мање партије, више државе - мање личног, више националног".

"Разговори о заједничком наступу у оквиру такве платформе су у току и верујем да ћемо ускоро постићи договор свих релевантних државотворних политичких снага", истиче Милица Ђурђевић Стаменковски из овог покрета.

Она оцењује да је лицитирање датумима пракса која је постала уобичајена за пробриселску опозицију и да је то израз "потпуног политичког дилетантизма". Корисно је да српска престоница што пре добије стабилну већину, јер, како Ђурђевић-Стаменковски верује, нема дилеме да се Београд претворио у "полигон за саботирање читаве државе".

"У оваквим геополитичким околностима, предстојећи избори немају само локални карактер и у њима ће се очитати много више од партијских разлика. Пред нама није само идеолошки одабир, сукоб између 'прве' и 'друге' Србије, патриота и такозваних грађаниста; српска политичка сцена се дели на државотворне снаге и екстремистичке групе. То је вододелница између оних који желе суверену државу и оних који призивају страни интервенционизам", истиче Милица Заветница.

Да попуштање Вучића пред захтевима за померање избора, итекако има везе са страним интервенционизмом, уверени су у покрету "Ми- Глас из народа".

"Нисмо много размишљали  о датуму, пошто се ми не питамо, нити нас власт консултује око тога, нити идемо код Хила да њега питамо кад да изађемо на изборе. Оно што нам се не допада јесте што је на овај начин дефинитивно уведен страни фактор да арбитрира око наших изборних услова. Очигледно да је власт подлегла западном притиску и сад ће ОДИХР  да буде тај који ће да одличује да ли су изборни слови испуњени или нису, и због тога сматрамо да је све ово лоше", истиче Александар Павић из покрета "Ми - Глас из народа".

Павић такође сматра да изборне услове треба поправити и побољшати, али никако не уз мешање странаца.

"Поготово не ОЕБС-а који не занима што су укинути избори у Украјини, или што амерички председнички избори нису ни близу регуларним. Они се тиме не баве, него се баве нама јер им је агенда у ствари геополитичка и њих је заправо баш брига да ли су наши избори поштени или не", истиче Павић, додајући да ће се "Ми" одазвати изборима које распишу институције, те да остају при свом ранијем ставу да не планирају никакве коалиције.

image
VV inauguration
banner