Србија и Балкан

Три захтева прозападне опозиције: Ултиматум до среде, власт одговорила да пристаје на два захтева

У документу који су представили из прозападне опозиције пише да ће инсистирати на испуњењу свих препорука из извештаја ОДИХР-а
Три захтева прозападне опозиције: Ултиматум до среде, власт одговорила да пристаје на два захтева© R.Z./ATAImages

Представници странака са листе "Србија против насиља", као и коалиције НАДА на колегијуму у Скупштини Србије поставили су власти три услова пред нове београдске изборе.

Први захтев је да се пре избора формира комисија од представника власти, опозиције и организација цивилног сектора која ће имати извршна овлашћења, надлежност да изврши надзор над бирачким списком, као и да има контролу над њим.

Други захтев је да јавни сервиси, како кажу, почну са професионалним и одговорним извештавањем и да у програму учесници избора имају прилику да буду равноправно представљени. Траже и да у ударним терминима информативног програма јавни сервис извештава истинито и непристрасно о активностима свих учесника избора. У овом услову је да јавни сервис извести о извештајима ОДИХР-а, невладине организације ЦРТА и осталих о наводним неправилностима током избора 17. децембра 2023.

Трећи захтев је да сви локални избори који би требало да буду одржани ове године буду у исто време кад и избори за Скупштину Београда.

У документу који су представили из прозападне опозиције пише да ће инсистирати на испуњењу свих препорука из извештаја ОДИХР-а.

"Сматрамо да без испуњења ових минималних захтева избори неће бити ни слободни, ни поштени и у том случају не смеју да буду одржани", закључује се у тексту.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је владајућа коалиције прихватила два од три захтева опозиције – да се формира независна комисија која би вршила контролу и ревизију бирачког списка и да јавни сервис почне објективно да извештав и да буде свима подједнако доступан.

На конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије после Колегијума на чијем дневном реду је била примена препорука ОДИХР-а, Брнабићева је истакла да једини захтев који нису могли да прихвате је да београдски и избори на локалу који нису одржани у децембру буду одржани истог дана.

"Трећу тачку не можемо да прихватимо, јер задире дубоко у демократске норме и принципе, јер се тражи да се неком насилно скрати или продужи мандат. Онда немате ни Устав ни демократију. Изашли смо у сусрет и претходној влади и градској скупштини, јер смо скратили мандат за три године, пошто су избори били 2022", навела је Брнабићева.

image