Србија и Балкан

Пахор мења Лајчака на месту специјалног изасланика ЕУ за дијалог?

Пахор је 7. септембра 2022. године боравио на Косову и Метохији и поручио да је Приштина у обавези да реализује споразум о Заједници српских општина
Пахор мења Лајчака на месту специјалног изасланика ЕУ за дијалог?© ATA Images

Бивши словеначки председник Борут Пахор могао би да замени специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, пише словеначко "Дело".

Љубљански лист наводи да се Пахор, уз помоћ Министарства европских и спољних послова, на челу са бившом партијском колегиницом Тањом Фајон, припрема да ступи на место специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине.

Министарство спољних послова Словеније оценило је да је Пахор погодан кандидат за заузимање важне и престижне позиције на Западном Балкану, који се сматра стратешким подручјем Словеније, па су одлучили да словеначка дипломатска мрежа помогне бившем председнику републике у његовој кандидатури.

Незваничне процене су да је Пахор одговарајући кандидат који испуњава услове за попуњавање места, додаје словеначки лист.

Пахор још није поднео пријаву Европској служби за спољне послове, открива "Дело".

Двогодишњи мандат Лајчаку истиче крајем августа.

Пахор је 7. септембра 2022. године боравио на Косову и Метохији и поручио да је Приштина у обавези да реализује споразум о Заједници српских општина.

image