Србија и Балкан

Сутра наставак консултација у Скупштини: Припремљене законске измене у складу са препорука ОДИХИР-а

Учесници састанка су позвани да изнесу коментаре на предлог измена и допуна закона, а поред парламентарних странака позив су добили и представници релевантних организација цивилног друштва и међународни партнери
Сутра наставак консултација у Скупштини: Припремљене законске измене у складу са препорука ОДИХИР-а© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одржаће сутра састанак ради консултације око даљег рада на примени препорука ОДИХР из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике одржаних 17. децембра 2023. године, на који су позване све посланичке групе.

На састанак су позвани и представници релевантних организација цивилног друштва и међународни партнери како би се разговарало о даљем раду на испуњавању препорука у циљу унапређења изборног процеса у Србији.

Радна група Владе Србије за праћење и имплементацију препорука ОДИХР-а припремила је нацрте измена и допуна пет закона које су потребне како би се примениле одређене препоруке ове организације.

Реч је о Закону о избору народних посланика, Закону о локалним изборима, Закону о финансирању политичких активности, Закону о спречавању корупције, као и Закону о Уставном суду.

Учесници састанка позвани су да изнесу коментаре на предлог измена и допуна ових закона, како би се, у најкраћем року, на транспарентан и инклузиван начин, финализовале измене и биле упућене парламенту на разматрање и усвајање, а то ће бити и прилика да различити учесници у овом процесу предложе даље кораке за рад на примени препорука ОДИХР-а.

Брнабић је раније у позиву за састанак навела да ће у фокусу бити радне верзије измена закона које је у сврху примене препорука ОДИХР припремила Радна група Владе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права.

У позиву се наводи да су позване све посланичке групе у парламенту из жеље да се у оквиру Народне скупштине настави дијалог о примени свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

Поред парламентарних странака, за састанак у четвртак позив су добиле и организације цивилног друштва - ЦеСИД, ЦРТА, Транспарентност Србија као и међународни партнери Републике Србије који су до сада учествовали на састанцима у вези са применом препорука ОДИХР-а.

ПСГ и Зелено-леви фронт за одлазак на консултације, НАДА неће учествовати

Посланица Зелено-левог фронта Биљана Ђорђевић рекла је да треба отићи на састанак о примени препорука ОДИХР-а, али да ће коалиција Србија против насиља (СПН) вечерас о томе одлучивати.

"Не треба да оставимо простор властима да кажу како они желе (испуњење услова), а ето ми то не желимо, јер то није истина", рекла је она за Н1.

Ђорђевић сматра и да још има времена да се испуни трећи захтев СПН и коалиције НАДА да се са београдским изборима истовремено одрже и остали локални избори.

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић сматра да треба отићи сутра на нове консултације као и да опозиција треба да се избори за, како је рекао, фер услове и 2. јуна изађе на изборе.

"Став ПСГ је да, све док постоји и промил шансе, треба се борити, изаћи на нову рунду разговора са Аном Брнабић у четвртак и изаћи на изборе у јуну", рекао је Грбовић за Н1.

Грбовић сматра и да опозиција мора да постигне договор, јер би већа штета, како је рекао, била да поједине чланице коалиције "Србија против насиља" доносе парцијалне одлуке.

"Ми желимо минимално пристојне услове за одржавање избора, са посебним фокусом на три тачке које смо истакли на претходним консултацијама у Скупштини", рекао је Грбовић негирајући да траже алиби за бојкот, саопштено је из ПСГ.

Члан Председништва Новог ДС С-а Милош Станковић рекао је да представници коалиције НАДА неће учествовати на сутрашњем колегијуму, јер сматрају да је сада "касно да се разговара о елементарним условима за изборе".

"Прошле среде су расписани избори, а сада позива на колегијум. Зову на разговоре о изборним условима, након што је започео изборни процес", навео је Станковић, саопштено је из коалиције НАДА.

Он је рекао да под оваквим условима "2. јуна избора нема" и да ће водити, како је рекао, "активан отпор".

image
VV inauguration
banner