Србија и Балкан

Лајчак или Пахор? Ускоро одлука о новом посреднику у дијалогу Београда и Приштине?

Словеначки лист "Дело" пренео је да се бивши председник Словеније Борут Пахор спрема да ступи на позицију специјалног изасланика Европске уније за дијалог
Лајчак или Пахор? Ускоро одлука о новом посреднику у дијалогу Београда и Приштине?© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Европска унија није потврдила да ли ће бивши председник Словеније Борут Пахор наследити Мирослава Лајчака на месту специјалног изасланика Европске уније за дијалог Приштине и Београда, али је портпарол ЕУ рекао да чекају лето да би се причало о овој теми, када ће о томе гласати земље чланице, преноси "Репортери".

"Заправо, тренутно је ангажован специјални представник, а он је Мирослав Лајчак. Његов садашњи мандат још траје и очекује се да ће га државе чланице променити на лето. Сада не желимо да се петљамо у спекулације о томе шта би могло да се деси", рекао је портпарол ЕУ.

Словеначки лист "Дело" пренео је да се бивши председник Словеније Борут Пахор спрема да ступи на позицију специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине, након што Мирослав Лајчак оконча мандат на тој функцији крајем августа.

"Дело" напомиње да за позицију специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Пахор мора да поднесе личну пријаву Европској служби за спољне послове, што како се додаје, још није учинио.

image