Србија и Балкан

Вучић: Потребна нам је помоћ Норвешке у енергетском сектору

Председник Србије борави у званичној посети Норвешкој где се састао са највишим званичницима
Вучић: Потребна нам је помоћ Норвешке у енергетском секторуwww.globallookpress.com © Felix Zahn/photothek.net

Председник Србије Александар Вучић борави у званичној посети Норвешкој где се састао са краљем и премијером те земље, а приликом обраћања медијима изјавио је да је са званичницима разговарао о Косову и Метохији, али и о питању енергетике.

"Постоји огромна заинтересованост за решавање енергетског проблема. Ми смо разговарали и унутар наше делегације, како да обезбедимо финансије и уложимо у обновљиве изворе енергије како би нам ваздух и вода били чистији. Морамо да правимо хидроелектране. Зато нам је потребна помоћ Норвешке", рекао је Вучић.

Он је додао да је Норвешка "страховито важна" земља, те да ће Србија са њом сарађивати у другим секторима.

"Много тога морамо да променимо у својим навикама и да уложимо много новца. Радићемо на реформама и обезбедићемо будућност грађана Србије која ће бити много боља", рекао је председник Србије и додао да  мора да се улаже и у обновљиве изворе енергије.

Навео је да су неопходне велике реформе јавних предузећа.

"Само за једно од наших главних јавних предузећа у сфери енергетике, Норвежани су рекли да није неопходна промена руководства", рекао је председник.

Вучић је прокоментарисао и изјаву премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да је за њега завршено питање статуса Косова и Метохије.

”Ја се ослањам на Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244. Ситуација на северу, а и свуда у покрајини, буквално ври. Људима је прекипело, свуда, о Метохији нећу ни да говорим. Малтретирају, муче људе”, поручио је председник.

"Када све саберете, схватите да је у питању један систематски прогон, људи имају душу, кажу: Доста је било. Курти се позива на све оно што му одговара, а не придржава се онога што је потписано у Бриселу", навео је Вучић.

Председник се осврнуо и на данашњу утакмицу репрезентације Србије на Светском првенству, рекавши да није стигао да је одгледа.

"Ја сам захвалан Пиксију, свим репрезентативцима. Играћемо, победићемо.Чак и да не победимо, ја ћу увек бити уз своју земљу и репрезентацију. У петак ћу увече бити свим срцем уз орлове. Свим срцем сам уз све те момке", поручио је Вучић.

image