Србија и Балкан

Кривокапић као Мило Ђукановић: За све криви "цркву у Црној Гори" и Београд

Влада Црне Горе коју је предводио Здравко Кривокапић пала је јер јој је у скупштини изгласано неповерење, али су се његови министри у међувремену нашли на функцијама председника државе и владе
Кривокапић као Мило Ђукановић: За све криви "цркву у Црној Гори" и Београд© R.R./ATAImages

Бивши премијер Здравко Кривокапић потпуно је променио свој однос према политици у коју је ушао захваљујући подршци коалиције Демократског фронта и уз подршку Митрополије црногорско-приморске.

Кривокапић је у интервујуу за црногорску новинску агенцију Мина говорио о устоличењу митрополита Јоаникија речником који више личи на некадашњег лидера ДПС-а Мила Ђукановића, говорећи о митрополији као "цркви у Црној Гори".

Некадашњи премијер је казао да је устоличење Јоаникија "било окидач за рушење 42. Владе".

"Да је Амфилохије био жив не би дозволио да Београд диктира одређена понашања, поготово у цркви Црне Горе", казао је Кривокапић.

На питање да ли је било предлога да се Јоаникије и патријарх СПЦ Порфирије преруше у медицинско особље и на тај начин стигну у Цетињски манастир, Кривокапић је одговорио да нико пред њим никада то није рекао.

Кривокапић је казао да је Јоаникије устоличен захваљујући ангажовању и умећу малог броја полицијских службеника, који су знањем и искуством допринели да тај догађај прође онако како су сви желели, а то је без било каквих последица.

Он је оптужио лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абаовића, који је био потпредседник у Кривокапићевој влади, да је суштински био против устоличења митропоилта Јоаникија на Цетињу.

"Два човека, који су буквално његови људи - Зоран Брђанин и бивши министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, немају резервни план, чекају да прође време и да се деси карамбол невиђених размера", казао је Кривокапић.

Основни задатак свих, како је рекао, био је да одговорно делују.

"И када сте видели недостатке, те недостатке морате сте да елиминишете", навео је Кривокапић.

Он је казао да је због тога и сазнања која је имао тражио смену Брђанина.

Кривокапић је рекао да Абазовићу до последњег тренутка нису сметале наводне везе Брђанина са одбеглим полицајцем Љубом Миловићем.

"То му није сметало до задње уре. Иако је имао све могуће информације, он је чувао Брђанина", навео је Кривокапић.

Кривокапић је демантовао наводе у вези са његовим именовањем за амбасадора Црне Горе у некој држави.

"Не помишљам да преузмем позицију неком младом, компетентном, стручном, дипломатски способном, било где. Долази време младих, који треба да носе дипломатију Црне Горе", додао је Кривокапић.

image