Србија и Балкан

Предизборна тишина у Хрватској: Сутра се одржавају парламентарни избори

Укупно 3.733.283 хрватска држављанина имаће сутра право гласа, што је за 127.000 или три одсто мање него на претходним парламентарним изборима 2020. године
Предизборна тишина у Хрватској: Сутра се одржавају парламентарни избори© HINA/ EDVARD ŠUŠAK

У Хрватској је у поноћ почела предизборна тишина уочи парламентарних избора који се одржавају у среду. Изборна тишина у Хрватској трајаће до сутра у 19 сати, односно до затварања око 6.500 бирачких места.

Почетком изборне тишине завршила се 17 дана дуга званична кампања уочи избора, који се, уместо недељом, што је до сада било уобичајено, овог пута одржавају у среду, и на којима се председник Републике Зоран Милановић кандидовао на листи СДП-а као кандидат за премијера.

Уставни суд је раније донео одлуку којом је упозорио Милановића да је његова кандидатура за председника владе док је на дужности председника Хрватске, на листи било које странке или независне листе, неспојива с његовим уставним положајем и овлашћењима, као и начелом поделе власти.

Милановић формално није учесник парламентарних избора, његово име се није нашло на изборној листи, али је готово свакодневно у изјавама поручивао да ће након избора он састављати нову владу и критиковао актуелну владу ХДЗ-а и премијера Андреја Пленковића.

Укупно 3.733.283 хрватска држављанина имаће сутра право гласа, што је за 127.000 или три одсто мање него на претходним парламентарним изборима 2020. године, преноси Хина.

Они су подељени у укупно 12 изборних јединица - 10 је распоређено на територији свих жупанија у Хрватској, у 11. гласа дијаспора, а 12. чине бирачи националних мањина.

У свакој од првих 10 изборних јединица бира се по 14 представника у парламенту, док три представника бира дијаспора и Хрвати који живе у Босни и Херцеговини, а осам долази из редова партија Срба и других мањина.

Пријављено је укупно 165 листа у 11 изборних јединица, уз још 17 кандидата мањинских листа.

Бира се 151 посланик, па је за већину у Хрватском сабору потребно прикупити 76 мандата.

image