Србија и Балкан

Премијерка која је трајала краће од салате: ЕУ разуме само бол

Лиз Трас је истакла да је Лондон имао "потенцијално много утицаја" у преговорима о изласку из ЕУ, али да га "никада није искористио"
Премијерка која је трајала краће од салате: ЕУ разуме само болGetty © Leon Neal

Бивша премијерка Велике Британије, Елизабет Трас, која је на адреси Даунинг стрит "увенула" за само 49 хаотичних дана, изјавила је да жали због чињенице да њена претходница Тереза Меј није била "тврдоглавија" са захтевима током брегзита.

Она је до таквог закључка дошла јер сматра да је Британија требало да игра жестоко пошто је "једина ствар", како каже, коју блок разуме "бол".

Британска премијерка са најкраћим стажем понудила је своја ретроспективна размишљања о изласку Британије из ЕУ блока у новој књизи објављеној у уторак, преноси "Политикo".

У књизи Трасова износи жал због чињенице да њена претходница Тереза Меј, у чијој служби је током брегзита 2016. радила као секретар правосуђа, а затим на високој позицији у министарству финансија, није била "тврдоглава" у преговорима које је, како тврди, "ЕУ увек доживљавала као чин рата."

"Једина ствар коју разумеју је бол. Требало је да им кажемо да смо спремни да не постигнемо никакав договор, да уведемо царине на њихове пољопривредне производе и да наставимо са трговинским споразумом са САД", написала је бивша премијерка Велике Британије.

Она је истакла да је Лондон имао "потенцијално много утицаја" у преговорима о изласку из ЕУ, али да га "никада није искористио".

"Када имате премијера и канцелара који желе да слушају опрезне државне службенике, таква врста смелог, ратоборног приступа нема шансе за успех", додала је она.

"Политико" подсећа да се Влада Терезе Меј распала јер је више пута покушавала да постигне договор о брегзиту у британском парламенту.

Трас је касније преузела трговинске и спољне послове у несрећној влади Бориса Џонсона, пре него што га је наследила на месту премијера - на коме је опстала не дуже од зелене салате.

Трас је водила кампању за останак Британије у ЕУ 2016. године, али је после тога променила причу залажући се за брегзит.

image