Свет

Елизабет Трас, тајно Бајденово оружје за Украјину

Бивша британска премијерка покушава да избори место међу шампионима десничарске политике широм света
Елизабет Трас, тајно Бајденово оружје за Украјину© Christopher Furlong/Getty Images

Можда је срушила Британију, али може ли да спаси свет, пита се "Политико" представљајући посету бивше британске премијерке Елизабет Трас Вашингтону, где се обрела како би прикупила подршку за Украјину међу скептичним републиканским посланицима.

Са обе стране Атлантика постоје наде да ће Трасова помоћи да се америчка десница из изолационизма усмери ка активној међународној улози коју заступају и британски премијер Риши Сунак и председник САД Џозеф Бајден.

Њен одлазак у САД уследио је једва годину дана након што је оставком окончала катастрофалан, најкраћи мандат на месту британске премијерке у историји.

Од када је завршила свој 49-дневни боравак у Даунинг Стриту, Трасова је покушала да избори место међу шампионима десничарске политике широм света.

Она је ове недеље у Вашингтону део делегације Конзервативних пријатеља Украјине које чека око двадесетак састанака са конзервативним америчким законодавцима и представницима истраживачких центара.

Долазак британске делегације поклапа се са сукобом између Бајдена и републиканских посланика, који одуговлаче са захтевом да се Украјини пошаље још милијарди долара војне помоћи.

"Политико" подсећа да је амерички Конгрес ове јесени два пута усвојио законе о потрошњи у којима је изостављено финансирање Кијева.

Трас је пред пут експлицитно подржала Републиканску странку, изјавивши за "Волстрит џорнал" да се нада да ће "републиканац бити враћен у Белу кућу 2024".

"Украјина је независна држава, слободна, демократска. Има право да води своје послове. Када посланици Торијеваца дођу у Сједињене Државе да објасне популистичким републиканцима да је политички став тих републиканаца према Украјини велика грешка, мислимо да их треба подржати", поручили су представници Атланстког савеза.

image