Свет

Лиз Трас тврди да је "дубока држава" саботирала њену премијерску позицију: Риши Сунак умире од смеха

Она је изјавила да се левица не бори само на бирачким местима или тражи мандат само током избора, већ да су њени агенти и те како активни у јавним и приватним институцијама и ономе што зовемо административна или "дубока држава"
Лиз Трас тврди да је "дубока држава" саботирала њену премијерску позицију: Риши Сунак умире од смеха© Aaron Schwartz/NurPhoto via Getty Images

Тврдња бивше британске председнице Владе, Елизабет Трас из редова конзервативаца, да су за њену премијерску пропаст заслужни моћни типови естаблишмента који делују иза сцене, насмејала је њеног наследника Ришија Сунака.

Трасова је тврдила да су њен рекордно кратак мандат саботирали "агенти левице" активни у јавним и приватним институцијама, па су се новинари и посланици острвили на актуелног премијера, преноси "Политико".

"Постоји ли дубока држава: да ли сте ви њен део?", питали су га између осталог, на шта је он кроз смех одговорио да је то тема коју треба да коментарише Трасова.

Лиз Трас се у фебруару придружила великим именима у САД, на Конференцији конзервативне политичке акције у Вашингтону, укључујући бившег стратега Доналда Трампа, Стива Бенона, са којим је делила бину.

После тога је написала чланак за "Фокс њуз" у којем је тврдила да се "левица не бори само на бирачким местима или тражи мандат само током избора. Њени агенти су и те како активни у јавним и приватним институцијама и ономе што зовемо административна или 'дубока држава'."

"Уверила сам се у ово из прве руке док су саботирали моје напоре у Британији да смањим порезе, смањим кабинет владе и обновим демократску одговорност", објаснила је она.

Трасова је, иначе, победила Сунака на изборима конзервативаца 2022. пре него што је њена администрација пропала и он ју је наследио у Даунинг стриту. Она је на функцији премијера провела само 45 дана и убедљиво је са најкраћим стажом у британској историји.

image