Свет

"Блумберг": Сунак у анкетама мање популаран од Лиз Трас

Значајан део некадашњих торијевских гласача сада подржава Реформ УК коју је као Брегзит странку основао Најџел Фараж
"Блумберг": Сунак у анкетама мање популаран од Лиз ТрасGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Премијер Велике Британије Риши Сунак сада је мање популаран међу конзервативним гласачима него што је то била његова претходница Лиз Трас, која је (не)чувено на премијерском месту потрајала краће него што је требало једној главици зелене салате да сатрули.

Сунак је председавао током "годином опадања" која је изазвала "имплозију" међу гласачима торијеваца, што је значајно поправило изгледе Лабуристичке партије, закључује саветодавна и аналитичка компанија "Џеј Пи партнерс" на основу резултата нове анкете, преноси "Блумберг".

Сада, конзервативну партију подржава свега 59 одсто гласача од укупног броја који је 2019 подржао торијевце са Борисом Џонсоном на челу, што је мањи ниво подршке чак и од оног који је странка уживала у септембру 2022, односно након катастрофалног "мини буџета" који је довео њен мандат до превременог краја, када је торијевце подржавало 63 одсто гласача из 2019, напомиње "Блумберг".

Гласачи који су се у периоду након 2019. разочарали у торијевце сада гласају за лабуристе (18 одсто), либералне демократе (5 одсто), али и Реформ УК странку чији је почасни председник Најџел Фараж. 

Некадашња Брегзит партија сада је трећа најпопуларнија на северу Енглеске, у Мидлендсу и Велсу, истиче се у анализи.

Такође се напомиње да су торијевски нето губици међу британским гласачким телом износили 520.000 присталица након Сунаковог говора на конференцији Конзервативне странке почетком октобра. 

Једина позитивна вест за британског премијера јесте то што прогнозе "Џеј Пи партнерс" предвиђају да ће око половина неопредељених гласача подржати конзервативце на дан избора, а што би умањило предност лабуриста, додаје се.

image