Србија и Балкан

Ми - глас из народа за РТ Балкан: Опозиција тражила немогуће

Посланик "Ми - глас из народа" каже да опозиција тражи да се почне са изменама и допунама изборних закона којим би се омогућило да се београдски и локални избори одрже у исто време
Ми - глас из народа за РТ Балкан: Опозиција тражила немогуће© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Неуспех власти и прозападне опозиције да постигну споразум о изборним условима и препорукама ОДИХР-а је очекиван, а коалиција Србија против насиља тражила нешто што је немогуће, рекао је за РТ Балкан посланик "Ми - глас из народа" Јован Јањић.

Према његовим речима, данас је СПН дошла на састанак у Скупштини са новим захтевом о изменама и допунама Уставног закона којим би се омогућило да се београдски и локални избори одрже у исто време.

"Међутим, њихов захтев је нереалан. Они кажу да је могуће одржати изборе шест месеци након што се донесу измене и допуне седам закона које се тичу локалних избора. То значи да би до почетка јуна Народна скупштина требало да донесе измене и допуне седам закона, па тек онда да се распишу београдски и локални избори, да би они били одржани у 2024. години", каже Јањић за РТ Балкан.

Како каже, на тај начин би Привремена управа Београда и привремено финансирање у престоници били до краја ове године, а највероватније би се пренели и у наредну.

Ако би се оваквом захтеву изашло у сусрет, Београдом би привремени органи управљали безмало годину и по дана, што је, како каже посланик, недопустиво.

"Оно што је суштински битно, на шта сам и сам указао, јесте да је Устав изнад свих нас и изнад Народне скупштине Републике Србије, и да је недопустиво упустити се у процес изигравања Устава. Не би требало уводити праксу олаког мењања уставних и законских решења", мишљења је наш саговорник.

Истиче да се на састанку чуло много аргумената са обе стране, и да се чини да је прихваћено решење, да се београдски избори одрже 2. јуна, онако како су расписани, сходно последњем законском року када су могли да буду расписани.

С друге стране, представница Србије против насиља Мариника Тепић је рекла да не постоји политичка воља за договором, те да се током преговора нису померили ни за милиметар.

Она је додала да ће прозападна опозиција до петка донети заједничку одлуку о томе да ли излазе на изборе.

"Имају још два дана да схвате озбиљност ситуације. За њих су избори најчистији и не постоји никаква миграција бирача... И даље стојимо отворени до наше коначне одлуке у петак", рекла је Тепићева.

Јањић истиче да су разговори вођени у мирном тону, изношењем аргумената и контраргумената, као и да је са обе стране истакнута тешка геополитичка ситуација у којој се Србија налази, као и да је потребно тражити решења на све уцене и притиске на Србију из УН и Савета Европе.

image
VV inauguration
banner