Србија и Балкан

Посланик Украјине за приштински Си-Ен-Ен: Историјска одлука Савета Европе, прикључује се 47. држава

Посланик који позива Украјину да призна независност јужне српске покрајине истиче и да ће НАТО стати на пут свакој српској акцији усмереној против грађана "Косова"
Посланик Украјине за приштински Си-Ен-Ен: Историјска одлука Савета Европе, прикључује се 47. државаwww.globallookpress.com © Michael Lucan

За украјинског посланика Алексеја Гончаренка историјска је одлука то што се Савет Европе определио да прими тзв. Косово у своје редове, што, по његовом мишљењу, значи да више неће бити "сивих зона у Европи", па се нада да ће ту одлуку финализирати Комитет министара.

"Ово је веома важна историјска одлука. Реч је о 47. земљи која ће приступити Савету Европе и то значи да више неће бити сивих зона у Европи, док ће та држава бити срећна што ће се наћи у заједници европских земаља. То је обострано осећање, које пак нисмо видели код српских политичара. Важно је да Савет Европе позове 'Косово' и да оно буде његова чланица", изјавио је Гончаренко за приштински А2 Си-Ен-Ен.

Упитан за коментар о наводној блокади на административним прелазима коју спроводи српска полиција (премда се по речима МУП-а Србије ради само о појачаној контроли свих путника), рекао је да ће чланство "Косова" у СЕ допринети миру на Балкану и спречити било какав сукоб са Србијом.

"НАТО је сила која ће натерати Србију да двапут размисли пре него што донесе неку неодговарајућу одлуку", додао је Гончаренко.

Такође, на тему његовог нацрта резолуције који је поднео украјинском парламенту где позива на признање независности "Косова", рекао је да нема помака, те да се ништа неће десити до краја рата.

Гончаренко је претходно током говора у Парламентарној скупштини Савета Европе позвао Србију да прекине везе с председником Русије Владимиром Путином.

"Обратио сам се Србији речима да се дистанцира од империјалистичких циљева и од прошлости. Ера империја је завршена, у Европи нема места ни за руску, ни за српску, ни за било коју другу империју. Пошто то прихвате, имаће веома добре односе с 'Косовом' и постаће део слободног света. Позвао сам је да заборави овај део историје и изгради демократску државу, која ће бити део слободног света, јер је то једини начин да се развије, иначе ће бити заробљена у сиромаштву", рекао је украјински посланик.

Истакао је и да Русија жели рат и крвопролиће на Балкану.

"Русија жели рат на Балкану и гураће Србију да то оствари. То је опасно и зато Србија мора да схвати да Русија жели хаос у свету и крвопролиће на Балкану. Таква настојања морамо да спречимо", закључио је Гончаренко.

image
VV inauguration
banner