Србија и Балкан

После састанка Вучића и О'Брајана: Готово ни у чему се не слажемо, Сребреница ће пореметити регион

Председник Србије и специјални изасланик САД разговарали су о КиМ и Резолуцији о Сребреници, а амерички званичник позвао је на суочавање с истином о Сребреници и обећао подршку у вези са формирањем ЗСО

Готово о свему имамо различите ставове када је реч о КиМ и Сребреници, изјавио је председник Србије Александар Вучић обраћајући се новинарима након састанка са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном.

Он је оценио да је билатерална сарадња Србије и САД, и политичка и економска, све боља, али да су по питању КиМ две стране сагласне око тога да је потребно сачувати мир и стабилност, док о осталом ставови углавном разилазе.

"Обећао сам да ће се Србија понашати озбиљно и одговорно. Много лажи долази о наводном рату, о неком нападу Србије, тешко је свакодневно одговарати на бесмислице и лажи. Захвалан сам О'Брајану због истицања обавезе да треба да се оснује ЗСО. То је већ 11 година мртво слово на папиру. И Приштина и Европљани нас лажу о томе већ 11 година", изјавио је Вучић.

Нагласио је да ће резолуција о Сребреници пореметити односе у региону, јер је у питању одлука једног народа против другог народа БиХ и додао да је изјашњавање о томе противправно измештено из Савета безбедности УН.

"Питање је покренуто на 29-годишњицу, гле чуда. И није уперено против Срба, него је то онако. Ми Срби то нисмо тако разумели, супротставићемо се у УН колико можемо", додао је Вучић.

Како је рекао и када будемо изгубили у СЕ, и кад формално будемо изгубили у УН, када се и то буде десило мораћемо да дигнемо главу и боримо се за економски напредак Србије.

"Америка када подигне прсте има 70 земаља иза себе, ми смо сами. Ми такви сами супротставићемо им се по питању резолуције у УН колико год можемо", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара.

О'Брајан: Учинићемо све да ЗСО буде основана

"Косово" је обећало да ће спровести обавезу да оснује ЗСО, што је од кључног значаја да Срби на КиМ схвате какав ће им бити живот, рекао је помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајан.

"Учинићемо све што је у нашој моћи да испунимо  то обећање", рекао је амерички званичник и додао да очекује да ће то бити тема разговора и у Њујороку.

"Имао сам добар разговор са Вучићем данас, видећу се и са другим представницима друштва, укључујући и патријарха", додао је О'Брајан.

Он је говорио и о резолуцији о Сребреници.

"И у мојој земљи је било много разговора о нашој сопственој историји, као и о Сребреници. Био сам део оних који су организовали први тим и истраживали убиства у Сребреници, то јесте злочин, али многи починиоци су били у истражном поступку и осуђени су. У најтежем делу истраге снаге РС и Србије гарантовали су нам безбедност и званичници Србије ишли су с нама. И данас као и тада морамо да се суочимо с истином, тада смо били партнери и данас треба да будемо", поручио је представник Стејт департмента.

Одговарајући на питања новинара, амерички званичник рекао је да што се тиче хапшења на "обе стране границе", мислећи на административну линију, сви доносимо изборе о томе шта радимо у јавности, а шта приватно, рекао је О'Брајан.

"Одлучили смо да говоримо веома отворено у приватном разговору о хапшењу прошлог викенда и то је било од користи. Председник је изнео неку другу забринутост и о томе ћемо размислити", истакао је специјални изасланик САД.

Наш је задатак да испунимо своја обећања, а то је да видимо да се према људима добро поступа док су у притвору и постараћемо се да то тако буде, додао је О'Брајан.

"Налазимо се у тренутку фантастичних могућности, економија Србије добро стоји и грађани Србије су се потрудили да то тако буде. То је постало много значајније управо због подршке која долази од европских лидера уз подршку Америке. И то је оно где се надам да ће се наша политика фокусирати. Да људи живе у бољим околностима", додао је О'Брајан.

image
VV inauguration
banner