Србија и Балкан

Немачки изасланик у Приштини о бојкоту на северу КиМ: Добили су шта су тражили

Косовска влада је урадила свој део посла како би обезбедила да грађани изаберу своје представнике, а бојкот Српске листе је жалостан и деструктиван, рекао је Роде
Немачки изасланик у Приштини о бојкоту на северу КиМ: Добили су шта су тражили© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Коментаришући резултате референдума на Северу Косова и Метохије на који Срби махом нису изашли, изасланик Немачке на тзв. Косову Јорн Роде рекао је да је за жаљење позив Српске листе на бојкот овог процеса, пренела је "Коха".

По његовим речима косовска влада је урадила свој део посла како би обезбедила да грађани изаберу своје представнике, те с тим у вези организовала референдум.

"Бојкот који траже политички актери попут Српске листе је жалостан и деструктиван када су у питању демократска култура, решавање проблема и брига о стварном свакодневном животу грађана. Искрено речено: они који су позивали на бојкот добили су управо оно што су тражили", истакао је Роде.

"Коха" подсећа да је влада у Приштини организовањем референдума за смену градоначелника на Северу КиМ испунила своје обавезе, те затражила од Европске уније да укине "казнене" мере које је увела тзв. Косову.

Референдум на северу Косова и Метохије на коме се гласало о поверењу четворици нелегитимних албанских градоначелника у општинама са српском већином, Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку,  пропао је пошто је на њега изашло тек 253 Срба док је за успех истог био потребан глас преко 50 одсто бирачког тела.

image
VV inauguration
banner