Србија и Балкан

Први плодови референдума: Пеци и Зећири се усељавају у зграде СО Звечан и Зубин Поток

Курти синоћ објавио да "они којима се четири градоначелника на северу нису свидела, вечерас са жаљењем морају да им честитају на функцијама"
Први плодови референдума: Пеци и Зећири се усељавају у зграде СО Звечан и Зубин Поток© Зоран Шапоњић

Прва директна последица јучерашњег референдума на северу Косова и Метохије биће да ће градоначелници Звечана и  Зубиног Потока, Иљир Пеци и Измир Зећири, функције уместо у канцеларијама у албанским селима Липа и Чабра, убудуће обављати у зградама СО Звечан и Зубин Поток у центрима ових градова.

Ово је синоћ најавио премијер тзв. Косова Аљбин Курти који је после референдума на коме је од 46.556 уписаних гласало 253 бирача, односно 0,59 посто, изјавио да је тај процес "доказ владавине права".  Курти није прецизирао ког дана ће бити организовано пресељење Пеција и Зећирија.

"И градоначелници Звечана и Зубиног Потока, Иљир Пеци и Измир Зећири, могу коначно да оду у своје канцеларије и обављају своје дужности у званичним објектима општина Републике Kосово", навео је Kурти на Фејсбуку.

"Они којима се ова четири градоначелника на северу нису свидела, вечерас са жаљењем морају да им честитају на функцијама", додао је Курти.

Друга двојица градоначелника, Ерден Атић у Северној Митровици и Љуљзим Хетеми у Лепосавићу функције од краја маја прошле године обављају у зградама СО у овим градовима. Атић се одмах по победи уселио у зграду СО у Бошњачкој махали, док је Хетеми у канцеларију ушао 26. маја прошле године, пошто су зграду СО заузеле специјалне снаге косовске полиције. Хетеми затим месецима физички није напуштао ову зграду.

Осим овог, као другу последицу референдума, Курти очекује и награду од стране Европске уније, односно укидање "неправедних мера уведних Косову".

"Омогућавање смене актуелних председника и одржавање избора за смену били су кључни критеријуми за укидање мера Европске уније против Kосова. Ове неправедне мере, након данашњег гласања, треба уклонити што пре", објавио је Курти.

Премијер привремених приштинских институција није пропустио прилику и да подсети да су локалне изборе у четири општине, 23. априла прошле године, и које су Срби такође бојкотовали, признали и ЕУ и САД, односно земље Квинте. Курти је још захвалио "ЦИK-у и свим косовским институцијама на организацији и спровођењу изборног процеса".

Александар Рапајић, програмски директор Центра за заступање демократске културе из Северне Митровице за РТ Балкан каже да ће прва директна последица неуспелог референдума бити да ће четворица албанских градоначелника на северу Косова остати на власти.

"Као што видимо, они за разлику од оног што је најављено спроводе власт у пуном капацитету. Индиректне последице биће да ће за неуспех референдума поново бити оптужена српска страна, тачније локални Срби, иако знамо да су се сви потрудили да овај референдум не буде успешан. Већ имамо информације из Приштине, изјаве, да, ето, и поред тога што је пружена могућност да се градоначелници смене, не постоји жеља у српској заједници да се тај процес спроведе до краја. То није тачно, овде постоји потреба да се градоначелници смене, али процедура како је то урађено и спроведено то није омогућила", каже Рапајић.

По његовим речима, не само административно упутство власти у Приштини, већ и припремне радње за одржавање референдума су били проблематични.

"Додат је велики број гласача, изненада смо добили скоро 1.500 гласача више у четири општине што није нормална ситуација. Ту је и употреба камера, организација изборног процеса, све је то било проблематично", закључује Рапајић.

image
VV inauguration
banner