Србија и Балкан

Петковић: Срби не желе да учествују у Куртијевом театру апсурда

Позивам још једном великоалбанске идеологе у Приштини да напусте свој агресивни и ригидни политички курс, саопштио је директор Канцеларије за КиМ поводом пропалог референдума за смену албанских градоначелника у четири српске општине на северу КиМ
Петковић: Срби не желе да учествују у Куртијевом театру апсурда© TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Срби на Косову и Метохији су данас још једном јасно поручили да не желе да учествују у театру апсурда који режера Аљбин Курти, и сасвим је разумљиво што је Вјоса Османи, у паници и што поново баца дрвље и камење на Београд и председника Вучића, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Ако су у Приштини заиста очекивали да ће, после свега што је Куртијев шовинистички режим учинио, српски народ учествовати у једном бесмисленом великоалбанском игроказу, онда су још једном показали да не разумеју српски народ и његову решеност да се непоколебљиво бори за своје националне интересе", поручио је Петковић, како је саопштено из Канцеларије за КиМ.

Он је подсетио да су Србија и њен председник Александар Вучић су, иако свесни агресивне природе шовинистичког режима у Приштини, апеловали својевремено на српски народ у покрајини да учествују у петицији за смену Куртијевих гаулајтера на северу покрајине и да користе доступне институционалне методе демократске борбе, али и да стрпљење српског народа има граница, и те границе су одавно пређене захваљујући бахатости Куртија, Османијеве и њима сличних великоалбанских идеолога.

"Учествовање Срба у данашњој фарси било би негација здравог разума, јер Приштина је нашем народу одавно ускратила сваку могућност да се демократским методама борбе избори за свој положај и опстанак на Косову и Метохији. Срби воле слободу много више него што Курти и Османи могу да претпоставе. Позивам још једном великоалбанске идеологе у Приштини да напусте свој агресивни и ригидни политички курс и да кроз дијалог, а то значи пре свега имплементацију обавеза које се тичу Заједнице српских општина, дају шансу миру и стабилизацији региона", навео је Петковић.

Он је истакао да су Курти и Османи на северу Косова и Метохије могли да виде да их тамо Срби неће.

"Додатно, српски народ им је упутио јасну поруку једнодушним игнорисањем и презиром, а то је свакоме паметном довољно јасна и речита порука", додао је Петковић. Централна изборна комисија у Приштини саопштила је претходно да су на данашњем референдуму о смени градоначелника у све четири општине на северу КиМ гласала укупно 253 грађанина од 46.556 колико их је уписано у бирачки списак.

Према тим подацима, у Косовској Митровици гласало је 111 бирача, у Зубином Потоку 18 , у Лепосавићу 124 , док у Звечану нико није гласао. Према упутству које су усвојиле привремене приштинске институције, да би референдум успео, било је потребно да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача.

image
VV inauguration
banner