Србија и Балкан

Резолуција о Сребреници не треба ни БиХ, ни миру, ни стабилности у региону

Поштујући знање и стручност људи који су радили у овој независној међународној комисији, као и напор српске дипломатије, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је изразио наду да ће у УН превладати истина, а не политички, војни и економски интереси
Резолуција о Сребреници не треба ни БиХ, ни миру, ни стабилности у региону© ATA Images

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да најављена резолуција о Сребреници не треба ни БиХ, ни Србима, ни Бошњацима, ни Хрватима, као ни миру и стабилности у БиХ и читавом региону.

Цицовић је на трибини у Београду под називом "Резолуција о Сребреници", да ли нам у БиХ прети повратак у 1991. годину?" поставио питање коме сада треба та резолуција?

"Коме треба да се након 29 година ова тешка тема злочина који нико не спори износи на терен политике, међународне политике и једном класичном политичком представом руга се и жртвама и њиховим породицама", упитао је Цицовић.

Он је додао да, нажалост, овако не мисли политичко Сарајево, које је без консултација и сагласности институција БиХ, ентитета и конститутивних народа усмјерено на припрему и достављање резолуције Генералној скупштини УН.

"Ми у Републици Српској и у Србији разумемо и мислимо да ће једино целовито и истинито сагледавање ратних догађаја у сребреничкој регији, али и целој БиХ, допринети јачању поверења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација", истакао је Цицовић.

Он је указао да Република Српска, њене институције и њен народ од завршетка рата у БиХ и потписивања Дејтонског мировног споразума изражавају поштовање према свим жртвама трагичног сукоба у БиХ, саосјећају са њиховим породицама и осуђују ратне злочине почињене на свим странама.

Да је тако и данас, када је на сцени политичка представа у Генералној скупштини УН, показује, рекао је Цицовић, и чињеница да је Народна скупштина Републике Српска 18. априла на посебној седници усвојила Закључни извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године и закључке у вези са овим извештајем.

"Важно је рећи и да су Закључни извештај Независне међународне комисије подржали сви српски политички субјекти, односно све српске странке и партије у Републици Српској", истакао је Цицовић.

Он је подсетио да је ова међународна комисија, у којој су били Гидеон Грајф, председник, те чланови Јуки Оса, Стивен Мејер, Лоренс Френч, Роџер В. Бајарт, Марија Ђурић, Аденреле Шинаба, Ђузепе Закарија, Валтер Маношек и Маркус Голдбах, у свом извештају закључила да је у Сребреници било злочина, али да то није геноцид.

Поштујући знање и стручност људи који су радили у овој независној међународној комисији, као и напор српске дипломатије, Цицовић је изразио наду да ће у УН превладати истина, а не политички, војни и економски интереси.

"Међутим, треба бити реалан, свет још није слободан, политички и војни интереси покрили су многе истине и тако довели до многих сукоба, ратова, злочина, ратне сирочади", рекао је Цицовић.

Он је упитао може ли се претпоставити како ће преко Сребренице бити намиривани политички и војни интереси колективног Запада?

"Можда би требало упитати и подносиоце ове резолуције и све који ће за њу гласати може ли злочин у Сребреници покрити милионе злочина које су починиле државе и војске Запада широм света и одмах одговорити - не може", навео је Цицовић.

Овај скуп је одржан у прес-центру Удружења новинара Србије, у организацији Београдског форума за свет равноправних и информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти", уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Угледни аналитичари, бивше дипломате, адвокати и публицисти дали су своје одговоре на неколико кључних питања.

image
VV inauguration
banner