Србија и Балкан

Србија са 16 земаља позвала на хитно ослобађање талаца у Гази

Наглашавамо да би договор о ослобађању талаца донео тренутни и продужени прекид ватре у Гази, што би омогућило достављање додатне неопходне хуманитарне помоћи која ће бити испоручена широм Газе и довело до поузданог краја непријатељстава, наводи се у саопштењу
Србија са 16 земаља позвала на хитно ослобађање талаца у Гази© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Србија је, заједно са још 16 земаља, позвала на моментално ослобађање свих талаца које Хамас држи у Гази већ дуже од 200 дана, међу којима су и држављани наших земаља, саопштено је данас из Кабинета председника Србије Александра Вучића.

Аргентина, Аустрија, Бразил, Бугарска, Канада, Данска, Француска, Немачка, Мађарска, Пољска, Португал, Румунија, Србија, Шпанија, Тајланд, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе су у заједничкој изјави навели да "судбина талаца и цивилног становништва у Гази, који су заштићени међународним правом, изазива забринутост међународне заједнице".

"Наглашавамо да би договор о ослобађању талаца донео тренутни и продужени прекид ватре у Гази, што би омогућило достављање додатне неопходне хуманитарне помоћи која ће бити испоручена широм Газе и довело до поузданог краја непријатељстава", саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Вучића.

Србија и 16 земаља наводе да би, у том случају, "становници Газе могли да се врате у своје домове и на своја имања уз претходно извршене припреме за обезбеђивање склоништа и хуманитарне помоћи".

"Снажно подржавамо актуелне напоре у посредовању како бисмо вратили наше људе кући. Понављамо позив Хамасу да ослободи таоце и дозволи нам да окончамо ову кризу, како бисмо заједнички могли да усмеримо напоре на успостављање мира и стабилности у региону", наводи се у заједничком позиву Србије и 16 земаља.

image
VV inauguration
banner