Свет

Директор ЦИА путује у Каиро: Почињу преговори о ослобађању талаца

Израелски преговарачки тим отпутовао је у Каиро раније ове недеље и најавио више спремности за флексибилност у вези са кључним захтевом Хамаса да се омогући повратак палестинских цивила у северни појас Газе
Директор ЦИА путује у Каиро: Почињу преговори о ослобађању талацаwww.globallookpress.com © Ron Sachs - CNP

Очекује се да директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс овог викенда отпутује у Каиро на нову рунду разговора са израелским, катарским и египатским званичницима о ослобађању талаца које Хамас држи у Појасу Газе, рекла су за портал "Аксиос" два упућена извора.

Према тим сазнањима, на састанку са Бернсом учествоваће директор израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барнеа, премијер Катара Мохамед бин Абдулрахман ел Тани и шеф египатске обавештајне службе Абас Камел.

Састанак ће се одржати након што је амерички председник Џозеф Бајден током разговора у четвртак позвао израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа "да овласти своје преговараче да без одлагања закључе споразум о враћању талаца кући", наводи амерички сајт и оцењује да Бајденова порука Нетанјахуу сигнализира да "САД мисле да Израел не чини све што може да постигне договор о таоцима и да треба да покаже више флексибилности".

Амерички званичник је рекао да Бајденов став остаје да треба да се договори прекид ватре као део споразума о таоцима и да се то постигне одмах и зато је "притискао" Нетанјахуа по овом питању током разговора, наводи "Аксиос".

Тренутни предлог о којем се преговара могао би да доведе до шестонедељног прекида ватре у Гази и ослобађања 40 талаца, женских припадника војске и других жена, мушкараца старијих од 50 година и мушкараца у критичном здравственом стању, у замену за отприлике 700 палестинских затвореника, међу којима је и око 100 оних служе доживотне казне затвора због убијања Израелаца.

Прошле недеље је израелска влада опозвала свој преговарачки тим након што су десетодневни разговори доспели у ћорсокак, за шта је окривила Хамас.

Израелски преговарачки тим отпутовао је у Каиро раније ове недеље и најавио више спремности за флексибилност у вези са кључним захтевом Хамаса да се омогући повратак палестинских цивила у северни појас Газе, рекао је израелски званичник конференцији за новинаре у понедељак.

Хамас захтева потпуни повратак палестинских цивила у северни део Газе и потпуно израелско повлачење из копненог коридора који раздваја јужни од северног дела Појаса Газе, наводи "Аксиос".

Портал додаје да је Израел спреман за постепени повратак палестинских цивила у северни појас Газе, али да се противи повлачењу израелске војске из коридора и није спреман да дозволи онима који се враћају у северну Газу да не пролазе контролу, како би се осигурало да међу њима нема припадника Хамаса.

image
VV inauguration
banner