Србија и Балкан

Избори у Северној Македонији: Албанци одлучују о новом председнику?

На основу значајне разлике Давкове од око 180.000 гласова, Пендаровском је потребна подршка двојице албанских кандидата Бујара Османа и Арбена Тараварија, који су заједно обезбедили око 200.000 гласова
Избори у Северној Македонији: Албанци одлучују о новом председнику?© AP Photo/Boris Grdanoski

Опозициони кандидат Гордана Сиљановска Давкова убедљиво је победила у првом кругу председничких избора у Северној Македонији у среду, а у другом кругу следећег месеца ће се суочити са актуелним председником Стевом Пендаровским. Али, упркос убедљивој победи Давкове у првом кругу, гласови Албанаца могу поново играти кључну улогу у другом кругу, као и пре пет година, пише "Коха".

Према подацима Државне изборне комисије (КСХЗ), Давкова – која долази из опозиционе странке ВМРО ДПМНЕ – освојила је 40,10 одсто гласова, док је Пендаровски из владајуће Социјалдемократске лиге (ЛСДМ) освојио 19,93 одсто гласова.

У првом кругу такмичило се седам кандидата, укључујући два Албанца, који нису успели да освоје довољно гласова да обезбеде други круг.

Бујар Османи из Европског фронта добио је 13,36 одсто гласова, док је Арбен Таравари из опозиционе коалиције ВЛЕН добио 9,21 одсто гласова.

Давкова је, говорећи након победе у првом кругу, рекла да није против европских интеграција земље, али да жели да интеграција које "не штете македонској држави и националним интересима".

Она је обећала да ће се, уколико буде изабрана за председника, посветити продубљивању регионалне сарадње, "како би земље региона заједно кренуле путем интеграције у Европску унију".

Кандидат СДСМ-а Стево Пендаровски обећао је да ће наставити борбу у другом кругу избора "за победу и за реализацију европске агенде" Северне Македоније.

"Мој концепт је да живим у држави интегрисаној у ЕУ, а не изолованој. У држави у којој неће бити подела и која ће бити део евроатлантских интеграција", рекао је Пендаровски.

Према ДИК-у, око 49 одсто од 1,8 милиона грађана који имају право гласало је у првом кругу председничких избора у среду.

Хоће ли албански гласови бити одлучујући у другом кругу?

Давкова и Пендаровски суочиће се у другом кругу председничких избора, који ће се одржати 8. маја, заједно са парламентарним.

Давкова је била и кандидат за председника на изборима 2019. године, али је изгубила у другом кругу од Пендаровског, који је тријумфовао захваљујући гласовима Албанаца који су му помогли да преокрене вођство Давкове из првог круга избора.

Да ли ће 8. маја доћи до преокрета резултата остаје да се види, али на основу значајне разлике Давкове од око 180.000 гласова, Пендаровском је потребна подршка двојице албанских кандидата актуелног министра спољних послова Бујара Османа и Арбена Тараварија, који су заједно обезбедили око 200.000 гласова.

Упитан ког кандидата ће подржати 8. маја, Таравари је одговорио да још нису одлучили.

Међутим, добио је поруку од председника ВМРО ДПМНЕ Христијана Мицкоског, који му је честитао на постигнутом резултату на изборима и изразио спремност да разговара о учешћу албанске опозиције у наредној влади после 8. маја.

Кандидат Европског фронта Бујар Османи такође није најавио кога ће од кандидата подржати у другом кругу, али је поновио позив на јединство на путу европских интеграција.

"Наставимо ову битку, будимо заједно. И они који имају и најмању дилему треба да се прикључе Европском фронту, јер је то гаранција просперитетне европске будућности", изјавио је Османи.

image
VV inauguration
banner