Србија и Балкан

Више државно тужилаштво формирало предмет о Миловој "крвној освети"  

Управа полиције је доставила тужилаштву на оцену интервју Ђукановића ради преиспитивања евентуалног постојања елемената кривичног дела
Више државно тужилаштво формирало предмет о Миловој "крвној освети"   Getty © Filip Filipovic

Више државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет и у наредном периоду утврђиваће да ли у интервјуу бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића који је пре четири дана дао "Антени М" има елемената кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности, саопштила је данас руководилац Вишег државног тужилаштва Весна Меденица.

Меденица је навела да је управа полиције доставила том тужилаштву на оцену интервју Ђукановића ради преиспитивања евентуалног постојања елемената кривичног дела.   

"Од стране Тужилаштва дат је налог Управи полиције да од "Антене М" прибави и достави овом тужилаштву интервју у електронској форми, те ће се након детаљне анализе интервјуа, по потреби предузети и друге мере и радње у циљу доношења одлуке", саопштила је Меденица.

У поменутом интервјуу, Ђукановић је хапшења бившег главног специјалног тужиоца Црне Горе Миливоја Катнића и бившег високог полицијског функционера Зорана Лазовића оценио "као политички реваншизам као нову страницу традиције црногорских освета". 

"Живимо у јако затрованој атмосфери. Атмосфери која говори да ће се ћеранија по Црној Гори наставити. Зашто на то упозоравам? Црногорско друштво је друштво осветника. Није то карактеристично само за албанске заједнице, за које се углавном везује крвна освета. Треба да се присетимо да у срцу Црне Горе, у Катунској нахији, крвна освета међу одређеним староцрногорским породицама траје дуже од 200 година. Е, ко то не зна тај не разуме како је опасно када вам једина политика након доласка на власт постане реваншизам. Реваншизам је само политичко име за освету. То значи да не постоји свест о томе да треба подвући црту испод црногорске праксе освете", рекао је Ђукановић у интервјуу за "Антену М".

Ђукановић је додао да "онај ко ради ово што сада ради, тај не схвата да је већ отпочео нову страницу црногорских освета", као и да "јако гријеши ако у оним лисицама над којима ликује, на рукама других људи, не препознаје своје лисице сјутра".

Интервју је протеклих дана изазвао буру реакција у Црној Гори. Од стране аналитичара, неких представника странака на власти, интервју је оцењен као застрашивање и претња садашњем главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу.

image
VV inauguration
banner