Србија и Балкан

Асанж проглашен почасним чланом Удружења новинара Републике Српске

У саопштењу УНРС се наводи да није потребно посебно образлагати овај потез
Асанж проглашен почасним чланом Удружења новинара Републике СрпскеGetty © Matthew Chattle / Contributor

Удружење новинара Републике Српске је поводом Међународног дана слободе медија, данас прогласило Џулијана Асанжа почасним чланом тог удружења.

У саопштењу УНРС се наводи да није потребно посебно образлагати овај потез, посебно не онима који се баве питањем слободе говора и мисли, будући да је "господин Асанж постао истински мученик за овај идеал у светским оквирима".

Навели су да желе да скрену пажњу домаће јавности на то, да је Џулијан Асанж пред екстрадицијом, од које га дели још једно рочиште.

"Оно што је неприхватљиво са становишта светске медијске сцене и међународног права, јесте да га желе утамничити у Сједињеним Америчким Државама, чији није држављанин, као ни држављанин Велике Британије, која га је ухапсила извукавши га из Амбасаде Еквадора. Тим горе, чине то због свих оних ствари које су гарантоване другим амандманом америчког Устава, а тичу се слободе говора и штампе", наведено је, између осталог, у саопштењу, преноси Танјуг.

На ову одлуку Удружења новинара Српске реаговала је Асанжова супруга Стела, на Иксу.

Подсетимо, најпознатији светски затвореник налази се у затвору Белмарш у Лондону упркос томе што није осуђен ни за какав злочин, а прети му казна од 175 година затвора у САД због објављивања докумената у којима се детаљно наводе незаконите акције Сједињених Држава у Авганистану, Ираку, Гвантанаму итд. 

image