Свет

Асанжова супруга: Случај против Џулијана би могао да крене у правом смеру

Бајден је јуче рекао да његова администрација "разматра" захтев Аустралије да одустане од деценијског настојања САД да се Асанж кривично гони због објављивања поверљивих америчких докумената
Асанжова супруга: Случај против Џулијана би могао да крене у правом смеру© Photo by Carl Court/Getty Images

Супруга Џулијана Асанжа, Стела, изјавила је данас да би случај против њеног супруга могао да крене у правом смеру након што је председник САД Џозеф Бајден потврдио да би САД могле да повуку оптужбе против затвореног оснивача "Викиликса".

Бајден је јуче рекао да његова администрација "разматра" захтев Аустралије да одустане од деценијског настојања САД да се Асанж кривично гони због објављивања поверљивих америчких докумената, пренео је АП.

Предлог подразумева да се Асанж, аустралијски држављанин, врати кући уместо да буде послат у САД да се суочи са оптужбама за шпијунажу.

Званичници нису изнели више детаља, али је Стела Асанж рекла да су коментари "добар знак".

"Изгледа да би ствари могле да крену у правом смеру", казала је она за Би-Би-Си, истакавши да је оптужница "Трампово наслеђе и да је Џо Бајден заиста требало да одустане од првог дана".

Асанжове присталице широм света данас обележавају пет година од када је он одведен у лондонски затвор Белмарш, након што је изведен из амбасаде Еквадора где је пронашао склониште и наставиће кампању за његово ослобађање.

Они инсистирају на томе да је Асанж новинар који је разоткрио војне акције САД у Ираку и Авганистану, што је било у јавном интересу и да је заштићен Првим амандманом Устава САД, којим се гарантује слобода говора.

image
VV inauguration
banner