Србија и Балкан

Абазовић: "Рука правде" и остали трајекти донели Црној Гори осам милиона евра

За време владе Дритана Абазовића држава је преузела од приватника трајектни превоз у Боки Которској и уложила у трајекте, због чега је Абазовић често био критикован
Абазовић: "Рука правде" и остали трајекти донели Црној Гори осам милиона евра© РТ Балкан

Бивши премијер Црне Горе и председник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић је казао да је држава од трајекта за годину приходовала више од осам милиона евра.

Подсетио је да је 5. маја годину дана откако је држава почела да наплаћује услуге трајектне линије Каменари–Лепатени.

"За тај период приходовано је преко 8.000.000 евра, тачније 8.183.724 евра, закључно са 1. мајем 2024. године", објавио је Абазовић на друштвеним мрежама.

"Уколико одузмемо фиксне трошкове који на месечном нивоу износе око 150.000 евра и наравно амортизацију, чисти профит државе односно ЈПМД који управља линијом, већи је од 4.000.000 еура у првој години пословања. То је невероватних 20 пута више него што је држава добијала када је линијом управљала приватна компанија блиска бившем режиму (плаћали око 200.000 евра годишње концесије)", додао је.

Указује да је држава за годину зарадила више него за претходних 20 година.

"Замислите сада ситуацију да је држава којим случајем претходне две деценије управљала линијом, колика би зарада била и шта би све могло да се изгради за тај новац", навео је Абазовић.

Истиче да држава у овом тренутку поседује осам бродова, а да пре преузимања линије није имала ниједан брод у свом власништву.

"За очекивати је да ова година буде још успешнија у пословном смислу, јер поједини трошкови који су се јавили услед преузимања линије више неће постојати", рекао је Абазовић.

Каже да је јасно зашто су се неки "грчевито борили да до овога не дође".

"Ето, након велике пропаганде и галаме, са којима смо се од самог старта суочили, остаће записано да је ово био један од најбољих пословних подухвата државе, са најбржим трендом повраћаја инвестиције. То је и најбољи одговор на сваку тешку реч која је упућена 43. Влади или мени лично, јер је сада је свакоме јасно зашто су се појединци и одређене групе грчевито борили да до овога не дође и да трајект супротно закону остане у рукама приватника", написао је Абазовић.

Захвалио се доскорашњем председнику Управног одбора Морског добра, Блажу Рађеновићу, "од кога је и кренула цела идеја", директору Младену Микељу и свим запосленима у том јавном предузећу, као и бившој министарки Ани Новаковић Ђуровић и свим осталим министрима из претходне Владе, "на ефикасним одлукама које су служиле искључиво заштити националних интереса и пуњењу државне касе".

"Такође, посебну захвалност дугујемо компанији YU-BRIV која је несебично и без икакве надокнаде уступила свој трајект 'Василије' на коришћење свим грађанима и тако спријечила обуставу саобраћаја услед неодговорности дотадашњег превозника. Рука правде не стаје, а резултати сами говоре сваког дана у сваком сегменту. Ту смо да се такмичимо у добру", казао је Абазовић.

За време владе Дритана Абазовића држава је преузела од приватника трајектни превоз у Боки Которској и уложила у трајекте, због чега је Абазовић често био критикован. Трајекти су добили симболичне називе попут "Рука правде" и "Тридесети август", што је датум када је ДПС Мила Ђукановића смењен са власти.

image