Србија и Балкан

"Братски савет" Абазовића: Србија да стави тачку на чланство "Косова" у СЕ и гледа напред

Србија и Црна Гора треба да нађу минимум заједничких ствари које их спајају и да их промовишу, као и да међусобно поштују ставове једна друге, макар они били и супротни, рекао је бивши премијер Црне Горе
"Братски савет" Абазовића: Србија да стави тачку на чланство "Косова" у СЕ и гледа напред© Milos Tesic/ATAImages

Бивши премијер Црне Горе Дритан Абазовић сматра да земље региона треба да пробају да се договоре, с обзиром на то да су, како каже, све друге ресурсе истрошиле и то без резултата, напомињући да Србија треба да прихвати супротне ставове по питању чланства "Косова" у Савету Европе, стави тачку на тај процес и "гледа напред" ка европској будућности.

Абазовић примећује да свуда у региону и у Србији, али и у Црној Гори, Албанији, БиХ, има структура које желе да Западни Балкан држе у "кавезу деведесетих".

"Ја њих не сматрам политичким пријатељима, овако у људској равни, наравно, могу имати јако лепу комуникацију, али мислим да нам треба политика која би подразумела већи договор у региону", нагласио је Абазовић за РТС.

Абазовић каже да се држи тезе да је договор једини пут који води ка напретку, оцењујући да се таква његова политика "чула у региону".

"Можда је то нада, можда је то један мали прозор који ће неко други искористити, али за добро. Али дефинитивно мислим да се наш глас и наша аутентична политика прелила или чула и у региону. Ми смо у прошлости пробали све, само нисмо пробали договор. Ми смо пробали и рат и непријатељства и сукобе и хладне односе и ватрене стрелице једни између других. Ми нисмо пробали договор. Ја мислим да ми коначно треба да дамо шансу договору и да пробамо тај договор. Да кажемо - 'ајде макар један период ћемо да пробамо ово да урадимо, јер ово остало све што смо радили до сада није дало неки већи ефекат", истакао је Абазовић.

Коментаришући захтев Приштине за пријем у Савет Европе, Абазовић је рекао да "гласање против чланства 'Косова' у Савету Европе не би било могуће под његовим мандатом". На питање какав је то гест према Србији, Абазовић каже да све разуме, али да је његова порука грађанима Србије да гледају напред.

"Јер, неке ствари не могу да промене у овом тренутку", додаје Абазовић.

Указује и да, чак и да су сва три црногорска члана Парламентарне Скупштине Савета Европе гласала против пријема "Косова" да то не би ништа променило.

"И сад ћемо опет да причамо о Савету Европе, опет ћемо да причамо о неким другим резолуцијама и тако даље. Док не ставимо тачку на неке ствари ми ћемо стално ово понављати и за пет година и за десет. Моја интенција, ово није непоштовање, ово је поштовање, ово је најпријатељски и најбратски савет, да се на ова питања стави тачка и да се иде даље", поручује Абазовић.

На питање да ли су уследиле неке реакције из Београда на ту његову изјаву, каже да до њега нису дошле.

"То што сам изјавио, изјавио сам зато што сам политички конзистентан. Политика као и свака друга професија треба да се обављати часно, поштено и са јасним намерама. И став Црне Горе је био до сада и ја мислим да ће исто бити и у будућности, да следимо политику ЕУ када су у питању велика спољнополитичка питања, рачунајући и однос према 'Косову' које је Црна Гора признала. И у том контексту ја не знам зашто бисмо стално стварали неку тензију", рекао је Абазовић.

Закључио је да Србија и Црна Гора треба да нађу минимум заједничких ствари које их спајају и да их промовишу, као и да међусобно поштују ставове једна друге, макар они били и супротни.

"Када знате да са неким имате искрени партнерски однос, па често и ако је то супротно мишљење од вашег, онда верујте то ствара оно што се зове лојалност и међусобно поштовање. Ако ви никад нисте сигурни шта ће неко вама да уради иза леђа, шта ће неко преко ноћи да промени, онда ви са том групацијом и са тим субјектом не можете да стварате однос поверења. Ја мислим да када имамо чиста посла, када врло јасно знамо ставове, без обзира што су око многих питања супротни ставови, шта то треба значи да производи непријатељство? Зашто", упитао је Абазовић.

image
VV inauguration
banner