Економија

Где ће грађани Србије провести празнике: Од Будимпеште и Беча до Москве

Иако су најтраженије европске престонице до којих је и најкраћи пут, ове године ће група туриста из Србије првомајске и ускршње празнике провести и у Русији
Где ће грађани Србије провести празнике: Од Будимпеште и Беча до Москвеwww.globallookpress.com © Mihail Tokmakov/SOPA Images/LightRocket

Будимпешта, Беч, Венеција и Праг су неке од омиљених дестинација на којима ће предстојеће празнике провести многи грађани Србије. Из бања и са планина поручују да су и њихови капацитети готово попуњени, а највише туриста очекују на Златибору, Копаонику и у Врњачкој, Пролом и Соко бањи. Иако су најтраженије европске престонице до којих је и најкраћи пут, ове године ће група туриста из Србије првомајске и ускршње празнике провести и у Москви.

У агенцијама кажу да међу грађанима Србије влада велико интересовање, а да је томе је допринело и "спајање празника" и чињеница да запослени ове године имају шест нерадних дана и да су и ђаци на распусту.

Директор туристичке агенције "Вива Травел" Мирко Милановић каже да је највећше интересовање за европске градове и да углавном траже престонице у европским државама, с тим да се Италија издваја због више градова који су у понуди за обилазак и смештај.

"Углавном су сви капацитети попуњени, али иако је интересовање путника задовољавајуће, оно се још није вратило на ниво пре пандемије. Тешко да би могао и да буде с обзиром да је сада све скупље и да се доста тога променило", каже Мирко Милановић.

Он навoди да туристи из Србије углавном бирају аранжмане који трају два или три дана и да гледају да се врате пре Ускрса, јер овај празник многи желе да проведу код куће.

"Траженији су били термини око 1. маја. Аутобуски аранжмани су у просеку око 150 до 200 евра, то су најчешће два или три дана и то су оне  ближе дестинације – Венеција, Милано, Беч, Праг, док су авио аранжмани скупљи и иду од 400, па до око 700 евра, зависи где се путује. После две године паузе, поново смо организовали и путовање у Русију. Имамо у понуди Москву и Санкт Петребург, на седам ноћења, по цени од око 1.000 евра",  каже Милановић.

Директор Асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА Александар Сеничић каже да ће највећи број грађана путовати у Солун, Софију, Темишвар, Будимпешту, Праг, Беч, Берлин и Истанбул, као и у више градова у северној Италији. Он наводи да су популарни и градови у нашем окружењу, највише свега Требиње, Сарајево, Мостар, Бања Лука, али и Скопље и Охрид, као и градови на црногорском приморју. 

Он наводи и да је повећано интересовање и за медитеранска острва као што су Кипар и Малта, а већ крећу и чартери за Египат који су углавном распродати у ово доба године, јер тамо већ може да се купа и осети право лето, а групе су почеле да лете и за Тунис и Дубаи.

Сви хотели на Златибору пуни 

У Србији је највеће интересовање за бање, али и за планинске центре, јер многи желе да празнике проведу на Златибору, Копаонику, Златару или Дивчибарама.

Невена Мајсторовић из Туристичке организације Златибор је изјавила да су хотелски капацитети на Златибору попуњени и да се смештај може наћи још само у приватним апартманима. Она је рекла да се на Златибору ових дана очекује попуњеност на нивоу новогодишњих празника и да ће бити више од 60.000 туриста дневно.

image