Србија и Балкан

Временска прогноза: Пали се жути-метеоаларм, ево шта то значи

Наранџасти метео-аларм биће упаљен у четвртак за Шумадију, Поморавље, источну, југоисточну и југозападну Србију
Временска прогноза: Пали се жути-метеоаларм, ево шта то значи© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Од среде поподне очекује се нестабилно време због којег ће бити упаљен жути-метеоаларм, а и температуре ће бити нешто ниже, прогнозира Републички хидрометеоролошки завод Србије.

"Локални пљускови са грмљавином на подручју Србије поново се очекују од уторка (07.05.) после подне. Од среде (08.05.) до краја недеље (12.05.) мало свежије са дневним температурама од 19 до 24 °С. Средином седмице (у среду и четвртак) ће краткотрајни пљускови са грмљавином бити најучесталији па се очекују у већини места, а локално ће бити праћени ситним градом и количином падавина већом од 20 mm за кратко време", пише у најавама РХМЗ.

Киша и пљускови са грмљавином у среду и четвртак могући су понегде у југозападним, централним и источним крајевима Србије. Локално се очекују и велике количине падавина, града и суградице (веће од 20 мм за три сата).

Према прогнози времена, од петка (10.05.) ћемо имати више сунчаних сати, а падавине ће постати ређа појава.

Наранџасти метео-аларм биће упаљен у четвртак за Шумадију, Поморавље, источну, југоисточну и југозападну Србију, а ово упозорење значи да је време опасно.

"Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", саветује се на страници РХМЗ-а.

image