Србија и Балкан

Ни демантовано ни потврђено: "Незванични" амандмани посвађали Црну Гору

Најаве да би Црна Гора могла утицати на мењање текста о резолуцији о наводном геноциду у Сребреници, узбуркали су духове у Подгорици
Ни демантовано ни потврђено: "Незванични" амандмани посвађали Црну Гору© Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)

Најаве да ће Црна Гора, уз посредовање САД, предати два амандмана на немачку резолуцију о Сребреници којим се, како је незванично речено из Владе, предвиђа индивидуализовање кривице за наводни геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона, узбунила је духове у Подгорици, иако информацију нико још није званично потврдио.

Министар спољних послова Црне Горе Филип Ивановић, подвлачи како су вести о амандманима незваничне, а нити их потврђује нити демантује. 

"Уз честитке на преузимању важне функције министра спољних послова Србије, желим господину Ђурићу успешан рад, иако разумем да се у првим данима мандата могу десити исхитрени потези, као што се десило синоћ када је коментарисао незваничне информације у вези са текстом Резолуције УН о Сребреници", навео је Ивановић, након што је шеф српске дипломатије оценио да, ако постоји амандман Владе Црне Горе на резолуцију Уједињених нација о ​​Сребреници, то личи на прање савести, како се црногорској јавности не би учинило "да су против братске Србије".

Ђурић је реплицирао изјављујући да је "крајње необично да се о једној осетљивој теми од ширег значаја за регионалну стабилност и безбедност, као што је резолуција УН о Сребреници, не консултују најближи суседи на које се та тема непосредно односи".

Министар спољних послова Србије је, у писаној изјави за медије, захвалио Ивановићу на "пријатној јавној честитки" поводом ступања на дужност и поручио да је уместо исхитрених и личних дерогативних квалификација, далеко корисније за грађане и сарадњу наших земаља да се јавни дискурс фокусира на унапређење добросуседских односа.

"Немамо никакве сумње да ће институције у Црној Гори у разматрању свог, како се наводи, слободно исказаног става пратити традицију наших братских народа. Лично ћу се увек, онда када је то могуће, уздржати од давања било коме било каквог изговора за континуитет политике јавне расправе и свађе на којима су поједини политички кругови деценијама базирали своју власт", ​​истакао је Ђурић.

Посланица владајућег ПЕС-а, Јелена Недовић, амандмане описује као оне "којима се уважавају жртве геноцида, индивидуализује кривица, те афирмише Дејтонски мировни споразум, време и територијални интегритет Босне и уз Републику Српску као ентитет у њој.".

"Остаје заинтересованим грађанима могућност да прочитају садржај амандмана и да на основу тог сазнања и приступа закључе шта је истина у ономе што пише", рекла је Недовић указујући тако да су амандмани заиста припремљени.

Најаве да ће Подгорица амандманима покушати да заштити Србе да понесу жиг геноцидног народа, очекивано, узнемириле су и представнике бившег режима, односно Ђукановићев ДПС, који оптужује власт да калкулише не би ли "угодио Вучићу и Додику, с једне стране, а са друге поштовао европски став о Резолуцији".

"Господине Спајићу, ако се покаже тачно да Црна Гора има претензије да амандманом релативизује Резолуцију како би минимизирала штету коју ћете претрпети од Вучића и Додика, онда је то кукавна спољна политика коју диктира пуки страх а не стратешки интерес државе", саопштили су.

ПЕС одговара да би "еволуција ДПС-а од ратнохушкачке партије у евроатлантску", као и поруке које данас шаљу, имале смисла да су се 'реформистичке' снаге "неповратно удаљиле од дугогодишњег председника, који има терет одговорности за ратне страхоте широм бивше Југославије, као и политичке савезе са Додиком и Вучићем, које сада приписују другима".

Коалиција НВО упутила је писмо премијеру Милојку Спајићу у кome од њега захтева да се изјасни предлаже Влада Црне Горе амандмане на резолуцију о Сребреници.

Ако Влада Црне Горе предлаже амандмане, тражили су да објави и аргументовано образложи текст тих амандмана.

"Неприхватљиво је у озбиљној демократској држави да, истовремено, министар иностраних послова из премијерове партије (Покрет Европа сад!) наводи медије о амандманима као незваничне информације, а да са друге стране, посланица исте партије о њима говори као о већ свршеној ствари. Посебно захтевамо од премијера Спајића да приликом изјашњавања о евентуалним амандманима саопшти и да ли ће Црна Гора, уз њих, коспонзорисати резолуцију о Сребреници или неће, и ако неће због чега неће, те да ли се, на било који начин доводи у питање гласање Црне Горе о резолуцији у случају да амандмани не буду усвојени", наводи се у саопштењу коалиције коју чини више од 100 НВО које су подржале иницијативу да Црна Гора буде коспонзор резолуције о наводном геноциду.

image