Србија и Балкан

Курти на српском "донео лепе вести": Од Срба са КиМ тражи да замене возачке дозволе

Одлуку у видео-поруци на српском језику саопштио лично Аљбин Курти, преносећи жељу да на тај начин "обрадује своје грађане"
Курти на српском "донео лепе вести": Од Срба са КиМ тражи да замене возачке дозволеGetty © Anadolu / Contributor

Срби са Косова и Метохије добили су одлуком Министарства унутрашњих послова тзв. Косова рок од 9. маја до августа ове године у коме возачке дозволе издате од стране органа Републике Србије могу заменити за "РКС возачке дозволе".

Одлуку је лично и то на српском језику у видео-поруци саопштио премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

"Поштовани грађани, доносим вам лепе вести током мајских дана празника. МУП Косова је јуче поподне донео одлуку која омогућава прелазак са возачких дозвола издатих од стране нелегалних српских институција на Косову на оне званичне издате од стране институција републике Косова", саопштио је Курти, додајући како приштинске власти "већ неко време добијају захтеве грађана за доношење такве одлуке", као и да оваквом одлуком жели да "грађанима олакша свакодневне проблеме са којима се суочавају".

Према Куртијевим речима, "омогућен је веома лак и ефикасан процес преласка на валидне возачке дозволе".

"Прелазак на РКС дозволе омогућава лакшу регистрацију возила, а не тражи поновно полагање возачког испита. Потребан је захтев који треба доставити центру за опремање документима као и лична карта, оригинал возачке издате од стране српских власти, плаћена такса као и здравствена потврда", саопштио је Курти, додајући да на овај начин жели да обрадује грађане.  

Иначе, половином децембра прошле године на Косову и Метохији завршен је процес пререгистрације возила са КМ таблица које су издавали органи Републике Србије на РКС таблице и од тада возила са КМ таблицама нема више на путевима Космета. Од 1. јануара ове године возила са РКС таблицама крећу се путевима централне Србије без обавезе возача да стикерима прекрију ознаке, односно симболе тзв. Косова.

image