Србија и Балкан

Селаковић за РТ Балкан: Фицо је озбиљан државник и суверени лидер, надам се да ће добити и ову битку

Говорећи о изјави шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, да Мађарска неће гласати за резолуцију у о Сребреници, министар културе је рекао да то говори да још увек има оних који се не труде да слепо следе диктат или заповест, која долази са стране.

Када се нешто тако ужасно догоди, све за тренутак застане. Невероватно звучи да у једној држави и то чланици ЕУ тако олако дође до покушаја убиства председника Владе, изјавио је за РТ Балкан министар културе Никола Селаковић, коментаришући рањавање словачког премијера Роберта Фица.

"Шта год бих вам рекао, недовољно је. То је нешто чега се ужасавам и што осуђујем. Надам се да ће господин Фицо бити добро и њему лично желим свако добро, његовој породици и свакако братском словачком народу", рекао је Селаковић. 

Министар је цитирао председника Александра Вучића, поручивши да је словачки премијер један од ретких суверених и слободољубивих лидера у данашњој  Европи, у времену када се чује само један глас, када је пожељан само један тон.

"Свако ко другачије нешто види, чује или мисли представља једну врсту аутентичности, а он јесте неко ко ће остати уписан и надам се наставити да делује у словачком народу као озбиљан државник, суверен лидер. Желим му брзо оздрављење", нагласио је наш саговорник.

Како је додао, заиста верује и моли се Господу да је Фицо, као велики пријатељ српског народа и државе, добро и да ће се изборити у овој бици и да ће наставити да води братску и пријатељску Словачку, као самосталну и суверену државу. 

Мађарска доказ да не следе сви наређења са стране

Говорећи о изјави шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, да Мађарска неће гласати за резолуцију у о Сребреници, Селаковић је рекао да то говори да још увек има оних који се не труде да слепо следе диктат или заповест, која долази са стране. 

"Поносан сам на чињеницу што живимо у ери, највиших мађарско-српских односа у нашој модерној историји, а ова изјава министра Сијарта и премијера Орбана, која не жели да се придружи једној маси која треба да каменује Србију и српски народ и да нас разапиње на стуб срама, притом са свим силама учествујући у нечему што јесте ревизија историјских чињеница. Свим силама учествују у нечему што нема ниједан други смисао већ да се наш народ укаља лажима и обманама да би се кроз коначни обрачун са Републиком Српском, кроз коначни обрачун са Србијом на КиМ, наш народ колективно кажњавао за нешто што је себи неко зацртао", оцењује Селаковић. 

Министар истиче да када видите ко предњачи у томе, ко хоће да нас закује за стуб срама, ко хоће да нас разапне, видите да је то онај који ће у туђем оку увек видети трун, али у свом неће видети балван.

Према његовим речима, Србија има срећу да државно руководство на челу са председником Вучићем не зна за предају и да ће се борити.

"Уверен сам да ћемо у тој борби успети да се изборимо са омчом коју покушавају да нам ставе око врата. Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји је рекао да смо народ са кичмом и да ћемо то показати и овога пута. Јесте велика борба, јесу тешки дани, али нема очајавања. Како војвода Мишић рече, када смо у обручу можемо да нападамо у свим правцима", закључио је Селаковић.

image