Србија и Балкан

Вучић сутра са патријархом Порфиријем: Разговараћемо и забрани уласка на КиМ

То што патријарху нису дозволили улаз, то је ваљда доказ како они поштују људска права и баш их квалификује да се кандидују за Савет Европе, поручио је председник Србије
Вучић сутра са патријархом Порфиријем: Разговараћемо и забрани уласка на КиМ© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутра примити патријарха Порфирија у Председништву Србије и да ће имати прилике да разговарају о томе што српском поглавару није дозвољен улаз на КиМ.

"То што патријарху нису дозволили улаз, то је ваљда доказ како они поштују људска права и баш их квалификује да се кандидују за Савет Европе. Примићу ја сутра и патријарха и владике у Председништву Србије, па ћемо имати више прилике да о томе разговарамо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Котору.

Подсећамо, српског патријарха Порфирија са још седморицом архијереја зауставили су у понедељак службеници привремених власти у Приштини на административном прелазу Мердаре и саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

Они су требали да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у седиште Српске православне цркве (СПЦ), манастир Пећку патријаршију, ради почетка редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора. 

"Сва врата овог света су отворена за мене као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем, изјавио је патријарх српски Порфирије поводом те одлуке Приштине.

Вучић је данас присуствовао Самиту лидера Западног Балкана и Европске уније под слоганом "Један регион, заједничка визија", који се одржава у Котору.

image