Србија и Балкан

Гервала обавестила Савет Европе да Приштина до краја маја шаље статут ЗСО уставном суду

Приштина је претходно саопштила да је формирање ЗСО постављено као услов за пријем тзв. Косова у Савет Европе
Гервала обавестила Савет Европе да Приштина до краја маја шаље статут ЗСО уставном судуwww.globallookpress.com © Leon Kuegeler

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала саопштила је данас да је писмом обавестила Савет Европе да ће Приштина до краја маја упутити тзв. косовском уставном суду предлог статута Заједнице српских општина.

Приштина је претходно саопштила да је формирање ЗСО постављено као услов за пријем тзв. Косова у Савет Европе.

Гервала је на Фејсбуку навела да је у писму председавајућем Парламентарне скупштине Савета Европе Теодоросу Рузопулосу навела да Приштина припрема нацрт статута за успостављање "механизма за самоуправу, координацију и сарадњу општина са српском већином на Косову".

"Нацрт обезбеђује не само пуно поштовање устава и закона републике Косово, већ у исто време спречава недозвољене интервенције споља, како у општинама тако и широм КиМ", написала је Гервала.

Питање чланства тзв. Косова у Савету Европе (СЕ) није се, упркос очекивањима Приштине, нашло на дневном реду Комитета министара Савета Европе, који ће заседати данас и сутра у Стразбуру, сазнаје Танјуг.

Дневни ред је усвојен и на њему се није нашло питање чланства, али је дневни ред склон променама и може се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку.

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља рекла је за Танјуг да мисли да је након састанка председника Србије Александра Вучића са његовим колегом Емануелом Макроном дошло до одређених промена у ставовима појединих земаља, пре свега Италије и Француске, и изразила наду да се о пријему тзв. Косова у СЕ неће уопште расправљати на предстојећем Комитету министара.

ПС СЕ је 16. априла усвојила препоруку на основу извештаја Главне известитељке за пријем "Косова" у СЕ Доре Бакојани да се тзв. Косово прими у чланство СЕ.

Бакојани је препоручила чланство тзв. Косова у СЕ, иако је Приштина испунила само један од три услова које је она првобитно навела, а то је спровођење одлуке уставног суда у Приштини о враћању земље манастиру Високи Дечани и то тек осам година након доношења.

Друга два услова – формирање Заједнице српских општина и решавање проблема експропријације земљишта у општинама где живе углавном Срби Приштина није испунила.

Курти је на седници владе у Приштини рекао да је апсурдан захтев да се нацрт статута ЗСО упути уставном суду у Приштини, што је по ранијим ставовима Немачке и Француске услов да се питање чланства тзв. Косова у СЕ нађе на дневном реду Комитета министара спољних послова 46 земаља чланица СЕ.

Француска, Немачка и Италија сматрају да чланство тзв. Косова у СЕ треба да буде одложено док Приштина не докаже да је посвећена формирању ЗСО.

image