Србија и Балкан

Конаковић оптужио Вархељија да се приклонио Србији против резолуције о Сребреници

Конаковић каже да је од Вархељија очекивао "одговорнији, озбиљнији, хуманији став по питању резолуције о Сребреници"
Конаковић оптужио Вархељија да се приклонио Србији против резолуције о Сребренициwww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Министар спољних послова у Савету министара БиХ Елмедин Конаковић упутио је отворено писмо европском комесару за проширење и суседство Оливеру Вархељију у којем га је оптужио да се приклонио Србији, против резолуције о Сребреници.

Конаковић је навео да је од Вархељија очекивао "одговорнији, озбиљнији, хуманији став по питању резолуције о Сребреници", не дајући сам пример одговорношћу тако што ће поштовати Устав БиХ и Дејтонски споразум. Према Уставу који проистиче из Анекса 4 Дејтонског споразума ни он, као ни амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија немају надлежност креирања спољне политике нити доношења одлука о резолуцији, већ само Председништво БиХ.

"Због функције коју обављате морате знати да су ваше речи тешке и болне, поготово онда када су у сукобу са оним што су универзалне људске вредности, моралне норме, међународно право и конвенције УН", написао је Конаковић.

Он тврди да је резолуција суштински "усмерена ка изградњи правде и трајног мира који је", како је рекао, "потреба региону".

О трајном миру због којег је Дејтонски споразум, као гарант мира потписан, Конаковић није говорио. 

Забрињава га, каже, када Вархељи својим јавним иступима инсинуира колективну кривицу читавог народа, тако што у "својим изјавама парафразира речи Александра Вучића".

Конаковић је истовремено Вархељија обавестио да ресор на чијем је челу неће наставити имплементацију Акционог плана о преносу знања о процесу приступања Европској унији са Министарством спољних послова и трговине Мађарске.

Министар Конаковић је, дакле, обавестио ЕУ, да ће он самовољно, без одобрења Председништва, Парламентарне скупштине и Савета министара БиХ прекинути један од процеса који води БиХ ка Европској унији.

Раније је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио да Мађарска неће гласати за резолуцију о Сребреници у ГС УН, што је засметало Конаковићу.

Сијарто је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са председником Републике Српске Милорада Додика, током његове посете Будимпешти.

image