Србија и Балкан

Конаковић поручио Вучићу: Заслужујете презир, идемо на ревизију пресуде и наплату ратне одштете

Министар спољних послова у Савету министара Босне и Херцеговине за сарајевске медије изнео је низ оптужби на рачун председника Александра Вучића, Србије и Републике Српске
Конаковић поручио Вучићу: Заслужујете презир, идемо на ревизију пресуде и наплату ратне одштете© МСП у Савету министара БиХ

Министар спољних послова у Савету министара Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић у разговору за медије најавио је како ће тражити исплату ратне штете од Србије, као и обнову ревизије пресуде против Србије.

"Пошто је Вучић овакав, ми ћемо на све друге начине и даље тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије. Заиста овакав Вучић и оваква Србија од нас не заслужују ни трунку поштовања", поручио је Конаковић.

На питање новинара о ванредној седници Савета безбедности УН о БиХ на захтев Русије, када би требало видео-линком да се обрати и Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, Конаковић је потврдио ову информацију истакавши како "Русија покушава да осигура обраћање Цвијановићеве".

"Тиме се потврђује оно што интензивно говоримо неколико месеци да су Република Српска, њен лидер и Цвијановићева истурено крило Русије. Поновићу онај први део јер га сматрам важним делом приче, и Вучић се напокон показао у том правом светлу. Ти људи ни у својој кући не могу објаснити зашто су оволико енергије уложили како би бранили усвајање резолуције која каже да ћемо се сетити шта се десило 11. јула у заштићеној зони Уједињених нација. Свет ће тај датум обележити са пијететом према жртвама и забрањено је даље негирати геноцид", релативизовао је намерно Конаковић значај усвајања резолуције која би српски народ прогласила за геноцидан.

Према његовим речима, Вучић, Додик, Цвијановићева и сви њима слични боре се свим силама да се "геноцид" негира.

"Дакле, њено обраћање не верујем да ће променити нешто што је извесно и реално. Наравно да Србија кроз Русију и неке земље има велику подршку да се резолуција не усвоји, али мисли да ће слободномислећи свет још једном послати поруку да се такве ствари не заборављају и не дозвољавају", рекао је Конаковић.

Конаковић је након тога послао поруку председнику Србије Александру Вучићу, за којег каже да је "направио 'Дан Д' од ове резолуције", као и да ће из Сарајева "уложити све напоре да истину о Сребреници кажу на сваком могућем месту".

"Оваква Србија заслужује наш презир. Не заслужује никакву руку сарадње", поручио је Конаковић.

image