Србија и Балкан

Дачић: Изјава Конаковића показује злонамерност бошњачких политичара

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић изјавио је раније да председник Србије Александар Вучић још једном пропушта прилику да покаже храброст и лидерство и стави тачку на геноцид у Сребреници
Дачић: Изјава Конаковића показује злонамерност бошњачких политичара© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да изјава министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића показује сву злонамерност и двоструке стандарде бошњачких политичара, саопштено је из министарства спољних послова. Дачић је затим упитао ко је донео одлуку о томе да се припрема резолуција о Сребреници у Уједињеним нацијама.

"Босна и Херцеговина је држава равноправних народа и ентитета, па да ли је неко питао српски народ и српске представнике шта мисле о томе? Друго, председник Србије Александар Вучић је показао и храброст и лидерство када је отишао да се поклони жртвама у Сребреници, када је покушано његово убиство, за шта још нико није одговарао. За разлику од бошњачких политичара који се никад нису поклонили српским жртвама", рекао је Дачић.

Навео је да њима људски и државнички гест председника Вучића није довољан већ да треба да се придружимо оптужбама за геноцидност српског народа, Републике Српске и Србије, иза чега, како је додао, следи оспоравање постојања Републике Српске.

"Зар да после свега што је наш народ проживео, Срби треба да буду, поред Руанде, једини обележени као геноцидни? Председник Вучић, Србија и српски народ у целини то никад неће дозволити. А Конаковић би пре било којих речи требало да осуди све злочине, па и оне над српским народом, ако то њима није забрањено да спомињу", подвукао је Дачић.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић изјавио је раније да председник Србије Александар Вучић још једном пропушта прилику да покаже храброст и лидерство и стави тачку на геноцид у Сребреници.

"Вучић пропушта прилику да подршком Резолуцији, која у међународним оквирима значи јако пуно, заправо можда и ставља тачку на геноцид у Сребреници пресудом међународног суда. Он поново ствари води у супротном правцу, лобира за неусвајање резолуције, има нека своја посебна објашњења зашто то ради. Заправо би најбоље било да подршком тој резолуцији допринесе скидању колективне одговорности са српског народа", изјавио је Конаковић раније за Федералну новинску агенцију.

image