Србија и Балкан

Историчарка Гускова за РТ Балкан: У Сребреници није било геноцида, Запад жели поново да понизи Србе

Како Западу није досадно и не може Србе да пусти да живе у миру, да рађају децу, једноставно срећно да живе, пита се руска историчарка и академик Јелена Гускова
Историчарка Гускова за РТ Балкан: У Сребреници није било геноцида, Запад жели поново да понизи Србе© Радивоје Павичић

Покушај притиска нарочито на Републику Српску, а и на Србију, постоји већ десетинама година, а Запад не може никако да се избори са српским карактером, инатом и не могу да их сломе, изјавила је за РТ Балкан руска историчарка и академик Јелена Гускова.

Наиме, она оцењује да западне земље сада иду малим корацима, али да ипак желе да понизе Србе.

"Генерална скупштина није орган који законодавно одређује нешто. То је више за јавност, а нама је најважније да геноцида није било. Оно што је сада врло важно за српски народ је да објасни шта се догодило, на свим нивоима, научном и државном, у свим органима спољне политике уз подршку Русије, Белорусије, Кине и других земаља", рекла је Гускова.

"Треба да направимо неки велики научни скуп о томе", додала је она на маргинама Међународне конференције "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног светског поретка: искуство и перспективе" у оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској", који се одржавају од 18. до 20. маја.

Гускова истиче да тачно зна шта се догодило јер је проучавала то питање, те да у Сребреници није било никаквог геноцида, већ да је то била специјална операција других држава да би некако могли да казне Србе.

Како оцењује, нису могли тада, па сада покушавају после 20 и више година да то ураде, а оно што је најважније је да понизе и Србију и РС. 

"Како им није досадно и не могу Србе да пусте да живе сами, у миру, да рађају децу, једноставно да срећно да живе. Нису испунили њихова наређења и планове, а они не знају други пут, него наређују, па ако испуниш - добро, а а ко не испуниш - стрељају и кажњавају", указује Гускова.

Руска историчарка наглашава да су Срби за време 90-их прошли толико понижења и казни, а остали су на своме.

"О вашем карактеру знају и у Европи и у другим земљама. Неће њима то проћи тек тако. Обавезно ћемо се борити за то питање на различитим нивоима", закључила је Гускова.

image