Све јачи глас против резолуције о Сребреници; Вучић: Сутра за нас баш као Видовдан

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић каже да гласање неће бити онакво како га замишљају творци резолуције.

До седнице Генералне скупштине УН на којој би требало да буде гласање о предложеној резолуцији о Сребреници остало је нешто више од 24 сата, а све је више оних који дижу глас против овог скандалозног дешавања на Ист Риверу.

Српска делегација у Њујорку, са председником Александром Вучићем на челу, покушава да избори што бољи исход за Србију. Београд, како је више пута истицано, осуђује злочин, али геноцида није било, као и да се на српске жртве нико не осврће.

Иако се до последњег тренутка није знало да ли ће Немачка, због историјског бремена које носи на плећима, представити нацрт спорног документа, српска делегација добила је информацију да ће представник Берлина на Ист Риверу бити једини који ће имати уводну реч и тражити подршку резолуцији.

Све најновије вести о дешавањима уочи гласања у УН пратите уживо у блогу РТ Балкан.

22. мај 2024 • 21:43

Вучић поручио из Њујорка: Борићемо се, наш народ ће бити поносан

Вести су лошије него што су биле претходних дана, поручио је председник Србије Александар Вучић из Њујорка, уочи сутрашњег гласања о резолуцији о Сребреници.

"Огроман је притисак на многе земље, а нису сви јунаци нити имају такав интерес, већ устукну пред претњама из Немачке и другог ешалона америчке политике. Наше је да се боримо, дајемо све од себе", рекао је он.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Гујон: Сутра је тужан дан за мир на Балкану

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поручио је данас да резолуција о Сребреници, намерним игнорисањем српских жртава, оживљава бол и подстиче тензије између заједница. Гујон је у ауторском тексту за француски лист "Фигаро" навео да ће сутра, када ће се гласати за резолуцију о Сребреници на седници Генералне скупштине УН, бити тужан дан за мир и помирење на Балкану, јер Запад и његови савезници поново отварају ране прошлости у Босни и Херцеговини.

Опширније прочитајте овде.

Ђурић са министрима Румуније, Молдавије и Либерије

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић разговарао је у Њујорку са министарствима Румуније, Молдавије и Либерије. Земљама из којих његове колеге долазе је захвалио на подршци када је реч о територијалном интегритету, суверенитету и међународном праву.

Вучић: Сутра је 23. мај, али ће за нас бити баш као Видовдан

Председник Србије Александар Вучић обратио се из Њујорка видео-поруком уочи гласања о резолуцији о Сребреници.

"Сутра је 23. мај, није Видовдан, али за нас биће баш као Видовдан. Сутра ће се све видети - видеће се и ко су нам пријатељи и ко су лажни пријатељи и ко су они који нам никада нису били пријатељи", наводи Вучић у видео-поруци. 

"Наравно, биће много лицемерја, биће много неистина, биће много свега на шта смо одавно научили - о којима ће они који све чине против Србије да нам објашњавају да у ствари све то чине управо због Србије јер много боље него ми разумеју наше интересе у будућности", истиче Вучић.

Стевандић писао Спајићу: Ако не можете да гласате против резолуције, будите уздржани

Црна Гора ће, уколико подржи резолуцију о Сребреници трајно нарушити добре српско - црногорске односе, доводећи не само Балкан, него и саму Црну Гору у поље "сукоба и нестабилности које ће бити тешко или немогуће амортизовати и избалансирати", поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у писму упућеном црногорском премијеру Милојку Спајићу, пред гласање у Уједињеним нацијама.

Он је од Спајића тражио да Црна Гора, ако не може да гласа "против" буде бар уздржана на гласању.

Опширније прочитајте овде.

Протест у Подгорици: Зауставимо издају

Испред зграде Владе Црне Горе у Подгорици вечерас у 19 часова одржава се протест "Зауставимо издају" због незадовољства најавом извршне власти да ће у Уједињеним нацијама (УН) подржати резолуцију о Сребреници.

Велики број полицајаца са опремом за разбијање протеста налази се у дворишту између зграде Владе Црне Горе и зграде Министарства спољних послова. 

Опширније прочитајте овде.

Председник Вучић се обратио на панел дискусији

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на панел дискусији у седишту УН у Њујорку, на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ, да они сведоче о томе шта се догодило пре 30 година и да истина није једнострана, као и да ће им усвајањем нацрта резолуције о Сребреници бити стављен жиг на чело као да су део геноцидног народа.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Ђурић послао хитан апел из Њујорка свим државама чланицама УН

Република Србија најхитније апелује на све државе чланице Уједињених нација да се оштро супротставе усвајању нацрта резолуције о Сребреници, поручио је шеф српске дипломатије на Иксу.

Ђурић је још једном апеловао на све државе чланице Уједињених нације да на сутрашњем гласању у Генералној скупштини Уједињених нација буду против нацрта резолуције под називом "Међународни дан размишљања и сећања на геноцид у Сребреници 1995. године".

Панел дискусија у УН: "Ми говоримо, јер они не могу – гласови које треба чути"

У Њујорку је данас одржана панел дискусија под називом "Ми говоримо, јер они не могу – гласови које треба чути", у организацији Сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама, а где ће бити представљена сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

Дискусија је почела минутом ћутања за све жртве рата у БиХ, без обзира на њихову етничку или религијску припадност.

Панел дискусији присуствовали су председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Марко Ђурић.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Скупштина РС усвојила документ о резолуцији о Сребреници

Народна скупштина Републике Српске усвојила је документ "Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права".

За документ је гласало свих 65 присутних посланика.

Документ садржи 13 тачака, у којем се, између осталог, наводи да Република Српска захтева хитну обуставу наведених радњи и враћање у релевантне међународно-правне оквире као и поштовању уговорних обавеза.

"Такође, тражимо да Уговорница, државе сведоци и остале земље дају званичан одговор са образложењем мера које ће бити предузете да се ова ситуација исправи, као и да се спрече будућа кршења", наводи се у документу.

Опширније прочитајте овде.

Вучић разговарао са председником Кубе

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Републике Кубе Мигелом Дијас-Канелом Бермудесом о резолуцији о Сребреници.

"Добар разговор са председником Кубе Мигелом Дијас-Канелом Бермудесом којег сам упознао са свим могућим последицама усвајања једнострано наметнуте резолуције о Сребреници на предстојећој седници Генералне скупштине УН", објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу

Билборди подршке Србији и РС

Билборди са поруком да Срби нису геноцидан народ појавили су се данас широм Београда.

На билбордима се налази порука исписана ћирилицом.

"Ми нисмо геноцидан народ. Памтимо... Поносна Србија и Српска", са државним грбом Србије и грбом Републике Српске. Билборди са овом поруком су примећени, између осталог, код Ушћа, Дома Омладине, на Теразијама и другим деловима града.

Ова порука је синоћ била исписана и на Кули Београд, а на друштвеним мрежама се појавио снимак са истом поруком.

Вимер: Инсистирање Немачке на Резолуцији о Сребреници оставља горак укус

Бивши државни секретар Министарства одбране Немачке и потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Вили Вимер, изјавио је да инсистирање Немачке на резолуцији о Сребреници пред Генералном скупштином УН оставља горак укус.

"Немачка је била та која је, не марећи за свој Устав и Повељу УН учествовала у рату НАТО-а против СР Југославије, кршећи међународно право. Свет ће се запитати шта да с обзиром на те околности мисли о акцијама Немачке у Генералној скупштини УН 23. маја 2024. године", истакао је Вимер за "Косово онлајн".

Опширније прочитајте овде.

Гулић: Резолуција о Сребреници политичко питање, може довести до дестабилизације

Историчар Милан Гулић оценио је данас да је резолуција о Сребреници о којој треба да гласа Генерална Скупштина Уједињених нација у првом реду политичко, а не историјско или правно питање и да ће она само може довести до дестабилизације и заоштравања односа у региону и да то што се догодило јула 1995. године у Сребеници не може назвати геноцидом.

Он је додао да су почињена језива етничка чишћења на различитим странама.

"Можемо да погледамо и грађански рат у Хрватској, грађански рат у БиХ и рат на КиМ. Ту заиста јесте било великих операција, ужасних страдања и цивилног становништва. Међутим, подвести све то под појам геноцида, који је јасно дефинисан, који је утемељен након Другог светског рата, да би направио једну, не само правну, већ и моралну осуду таквог обима злочина какви су почињени у Другом светском рату, и придати то сад нечему што је ипак било локалног оквира, као што су дешавања око Сребренице, мислим да је заиста у првом реду политичко, а не историјско или правно питање", објашњава он.

Како је оценио Гулић, циљ је да се окриве Београд и Србија за сва дешавања која су пратила распад Југославије.

Он је истакао да су дешавања око распада Југославије, без икакве дилеме, помогла у различитим геополитичким играма унутар Европе да се једна велика европска сила, у неку руку, како је рекао, "опере" за оно што је радила у Другом светском рату, односно да се нађе још један такав кривац какав је био немачки народ.

"Такав кривац је пронађен у Србији и српском народу, и рекао бих да је та квалификација Сребренице као геноцида у ствари темељ те политике", оценио је Гулић.

Када су у питању амандмани Црне Горе, Гулић је оценио да се не ради о нечему важном, већ да о амандманима који су за унутрашњу употребу, јер је ситуација у Црној Гори јако сложена, а како подсећа, српске странке у Црној Гори су жестоко реаговале на најаву да ће та земља гласати за резолуцију.

Гулић објашњава да је за њега много важнији други амандман, који је у потпуности промењен, а односи се на то да се поштује Дејтонски споразум.

Он сматра да резолуција само може додатно да заоштри односе унутар БиХ и односе између БиХ и Србије и да не види ништа добро сем да се додатно дестабилузује регион.

Гулић каже и да је за њега посебно споран други члан текста резолуције који се односи на то да се унапред осуђује свако негирање геноцида, јер то представља ограничавање слободе мишљења.

"И то је оно што је највећа опасност. Не само да се ограничава слобода говора, већ се од земаља чланица УН тражи да чувају утврђене чињенице и да о томе говоре чак и кроз свој образовни систем", напомиње Гулић.

На питање о томе како се могу окарактерисати злочини у НДХ, он је рекао да је без икакве дилеме над српским народом у ХДХ почињен геноцид.

"Постојала је јасна намера уништења, јасна намера да се то становништво са тог простора или директно убије, или протера. Без икакве дилеме, Срби су били жртве геноцида у НДХ, а главни симбол њиховог страдања на крају је остао Јасеновац, с обзиром на то да је то био најважнији и најстрашнији логор смрти који је НДХ основала", рекао је Гулић.

Он је оценио да се не могу упоредити Јасеновац и Сребреница или било које друго стратиште из ратова деведесетих година и да усвајање резолуције о Јасеновцу не би био адекватан пандан резолуцији о Сребреници.

Како је Гулић нагласио, Београд не пориче да се у Сребреници догодио страшан злочин, али да то није био геноцид.

Он је оценио да сва друштва која су учествовала у ратовима деведесетих година морају да направе значајан корак у циљу помирења са својом прошлошћу, као и да је у том смислу корак направило једино српско друштво, јер се злочини над српским народом оспоравају.

Сутра звона у Хиландару: Молитве за спасење српске државе и народа

Игуман Хиландара Методије са монасима молиће се сутра у том манастиру код иконе Тројеручице, испред које се увек моле у озбиљним искушењима за српску државу и народ, речено је Танјугу у Српској православној цркви.

Из СПЦ наводе да ће сутра највећи број цркава у земљи и расејању звонити и да ће упутити молитве за спасење српске државе и народа.

Руски патријарх наложио свеноћно бдење за спас братског Српског народа у свим Руским црквама

Наложио сам да се у свим Руским црквама у Отаџбини и расејању у ноћи између 22-23 маја служи свеноћно бдење за спас нашег братског Српског народа, изјавио је патријарх Мосовски и све Русије Кирил, објавиле су "Новости".

Старовић: Резолуција о Сребреници политичка замка за Србију

Министар за рад, социјална и борачка питања Немања Старовић оценио је да су три нивоа на којима се може анализирати резолуција о Сребреници -давање вештачког дисања јединству западног и исламског света, наметање другачије интерпретације грађанског рата у БиХ и крајња релативизација геноцида.

"Један ниво јесте онај који се тиче њихове намере у овим постојећим околностима, када се пред нашим очима одвија један страшан и суров рат на подручју Газе, да се да некакво вештачко дисање јединству западног и исламског света", сматра Старовић.

Наводи да је други ниво "намера иницијатора резолуције да заправо наметну једну битно другачију интерпретацију ужасног и трагичног грађанског рата у БиХ, тиме што ће читав наратив о рату, читаву историјску истину покушати да редукују на само један догађај, ма колико он појединачно важан и трагичан био.

"Тиме покушавају заправо ретроактивно да оправдају и многе друге ствари, попут злочиначке акције "Олуја” и агресије на СР Југославију", напомиње Старовић.

Трећи ниво је, каже министар, крајња релативизација геноцида, јер је сасвим сигурно да ће се већ у наредним данима и месецима појавити низ сличних иницијатива пред Генералном скупштином, где ће многе државе и народи тражити да страдање које су они преживели, пре свега у 20. веку, буде квалификовано као геноцид.

Каже да је сасвим сигурно да се ради о својеврсној политичкој замци која је припремљена за Србију, али да ће, без обзира на чињеницу да је математика таква каква јесте, то на крају ипак бити морална победа државе, јер ће још једном доказати да има кичму.

Додик: БиХ дошла до краја, разиђимо се у миру

Босна и Херцеговина је дошла до свог краја или су је, прецизније речено, довели до краја они који су се у њу клели, истакао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

"Остало је само да сви учинимо напор да будемо добре комшије и да се разиђемо у миру", навео је Додик на Иксу.

Он је истакао да ће резолуција о Сребреници коју су, како каже, на силу и силом, кршећи Устав, изгурали Бошњаци преко својих ментора, разграничити Републику Српску и ФБиХ.

"Лаж коју нам подваљују Бошњаци не можемо ни заборавити ни опростити. Не постоји начин да се штета настала гурањем ове резолуције санира. И нека не буде касније да их нисмо упозорили на време", закључио је Додик.

Брнабић: Резолуцијом о Сребреници бацају шибицу на Балкану

"Не могу да схватим зашто Немачка ово ради, како је ово уопште могуће. Да ли се ико тамо не запита какав је ово шамар целом свету и читавој историји", рекла је председница Скупштине Србије Ана Брнабић за ТВ Хепи, коментаришући информацију да ће Немачка представити срамну резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама.

Према њеним речима, овом резолуцијом се крши Дејтонски споразум и Устав Босне и Херцеговине, она представља скандал над скандалима, како је рекла.

"У тренутку кад имате жаришта широм света, отварају још једно на Балкану који је и тако буре барута. Трудили смо се 30 година да смиримо ситуацију а они бацају шибицу која ће распалити мржњу. Они ће се покупити а ми ћемо остати овде у региону да покушамо да нађемо начин да смиримо тензије", рекла је Брнабић.

Стевандић: Немачка масакрирала Србе и друге народе, сада је спонзор Бошњацима

Председник НСРС Ненад Стевандић је поводом најаве да ће уводну реч о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН имати Немачка, подсетио да је реч о земљи која је масакрирала Србе и многе друге у два светска рата.

Немачка је, додао је, извршила Холокауст, имала концентрационе логоре и гасне коморе, спонзорисала усташки и сличне нацистичке покрете који су уништавали целе народе.

"Сад су спонзори Бошњацима", написао је Стевандић на Иксу.

Фила: Ако буде мање од 100 гласова за резолуцију, то ће бити победа Србије

Адвокат Тома Фила изјавио је данас да би за Србију била победа ако би мање од 100 земаља гласало за резолуцију о Сребреници на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.

"Очекује нас борба која је можда изгубљена јер сила Бога не моли, али како каже наш народ силу Бог не воли. Надам се да нећемо драматично изгубити, него да барем спасимо част. Ако буде испод 100 гласова за резолуцију, онда смо победили, поготово ако Кина гласа против, Индија се уздржи, онда смо добили трећину света на нашој страни", поручио је он за Танјуг.

Фила сматра да је срамотно то што је Немачка, која је у Другом светском рату извршила холокауст, буде предлагач резолуције о Сребреници у УН заједно са Руандом, истакавши да Немци након свега што су урадили не би смели да се појаве, а камоли да дигну главу.

Коментаришући то што је председник Србије Александар Вучић синоћ позвао Грчку и пријатељске земље да се уздрже од гласања, Фила је рекао да уколико би од укупно 193 чланица, било више уздржаних или против резолуције, то би значило да је Србија спасила образ мале, независне државе.

На питање да ли је случајност што се баш сада покреће хапшење лидера Израела и Хамаса, како то тражи главни тужилац Међународног кривичног суда, Фила је изјавио да иако Француска подржава захтев да се распише налог за хапшење лидера Израела и Хамаса, са друге стране Америка и Велика Британија прете санцкијама Међународном кривичном суду што, напомиње он, показује да је сила јача од међународног права.

"Да смо ми могли да кажемо да ћемо увести санкције Трибуналу јер не желимо да извршимо налог тог суда, Слободан Милошевић би данас био жив. Тако то изгледа када је сила јача од међународног права", навео је адвокат.

Вучић и Додик објавили спот са снажном поруком: Ми нисмо геноцидан народ

Уочи сутрашње седнице Генералне скупштине УН на којој би требало да буде гласање о предложеној резолуцији о Сребреници објављен је видео-спот са поруком да Срби нису геноцидан народ.

"Ми нисмо геноцидан народ. Памтимо. Поносне Србија и Српска", наведено је у видеу који су на друштвеним мрежама поделили председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Ђурић: Резолуција УН о Сребреници изазваће даље поделе на Балкану

Резолуција Уједињених нација о Сребреници изазваће даље поделе на Балкану, а постизање консензуса о обележавању сећања на прошлост на начин који не ствара поделе је најбољи начин да се обезбеди да се то неће и не може поновити, написао је у ауторском тексту за "Политико" министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Каже да гласање неће бити онакво како га замишљају творци резолуције. 

"Нико не пориче да су се страшни ратни злочини догодили током балканских ратова. Само политички екстремисти одбацују став да су у Сребреници почињени неописиви злочини. И само најбезумнији људи нису вољни да признају и одају почаст тим жртвама. Међутим, будући да је предложена резолуција УН уско фокусирана и сачињена без консултација са свим регионалним заједницама и странама у балканским ратовима, вероватно ће довести до подела унутар Босне и широм региона", написао је он.

Опширније прочитајте овде.

НСРС данас заузима став о предложеној резолуцији о Сребреници

Народна скупштина Републике Српске ће на седници, која је почела у Бањалуци, заузети став о најављеној антисрпској резолуцији о Сребреници, о којој би сутра требало да се гласа у Генералне скупштине УН.

Седница НСРС је почела "Актуелним часом" током којег посланици постављају питања премијеру Радовану Вишковићу.

Вучевић: постоје назнаке да Грчка и Румунија промене свој став о питању резолуције

"Немогуће је било коме објаснити у Србији да Немачка може да буде спонзор резолуције о Сребреници јер је та држава починила најстрашније злочине у ратовима. Нико то не може да прихвати и доживи рационално, да причамо о пријатељским односима, да ми имамо заједничку будућност. Највећи експерти за питање геноцида апсолутно кажу да то није геноцид. Спонзори резолуције би требало да схвате шта се десило у Крагујевцу или Краљеву", премијер Србије Милош Вучевић за ТВ Прва.

Оценио је да би Србија, каква је била пре 15 година, саму себе прогласила геноцидном, и да амандмани Црне Горе само бацају прашину у очи.

"Ми смо данас у могућности да контактирамо све земље у свету, да износимо аргументе, успели смо да ове који су за резолуцију намучимо да дођу до већине. За нас ће бити велики успех ако велики број држава буде против и уздржан. Они ће је свакако изгласати због геополитичких прилика у свету, али послаће им се политичка порука да људи не прихватају ту резолуцију. Ово је осетљиво питање за свет, због великог муслиманског света који постоји", каже он. 

Истакао је да постоје назнаке да Грчка и Румунија промене свој став о питању резолуције.

Опширније прочитајте овде.