Србија и Балкан

Вимер: Инсистирање Немачке на Резолуцији о Сребреници оставља горак укус

Немачка је била та која је, не марећи за свој Устав и Повељу УН учествовала у рату НАТО-а против СР Југославије, кршећи међународно право, указао је некадашњи државни секретар Министарства одбране те земље
Вимер: Инсистирање Немачке на Резолуцији о Сребреници оставља горак укусwww.globallookpress.com © Stefan Puchner

Бивши државни секретар Министарства одбране Немачке и потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Вили Вимер, изјавио је да инсистирање Немачке на резолуцији о Сребреници пред Генералном скупштином УН оставља горак укус.

"Немачка је била та која је, не марећи за свој Устав и Повељу УН учествовала у рату НАТО-а против СР Југославије, кршећи међународно право. Свет ће се запитати шта да с обзиром на те околности мисли о акцијама Немачке у Генералној скупштини УН 23. маја 2024. године", истакао је Вимер за "Косово онлајн".

Према његовим речима узроке ангажовања Немачке, али и других земаља Запада на резолуцији о Сребреници треба тражити у ширем контексту геополитичких догађаја и превирања у свету, апострофирајући кризе у Украјини, тако и у Појасу Газе.

"Много је отворених питања данас. Од тога да ли ће доћи до споразума Израела и Хамаса, али и шта ће донети предстојећа мировна конференција у Швајцарској. Не треба заборавити да је петогодишњи мандат председника Украјине Владимира Зеленског истекао овог месеца", каже Вимер.

Додаје да би усвајање Резолуције у Сребреници морало да отвори и питање покретања сличних резолуција.

Као кључно види преиспитивање одговорности водећих земаља унутар НАТО-а због бомбардовања СРЈ 1999. године.

"Уколико се већ покреће питање кривице за геноцид због чега се онда то исто питање не би поставило и против држава НАТО-а? Па они су бомбардујући СРЈ употребили уранијумску муницију против народа, зар не?", закључује Вимер.

image