Србија и Балкан

Договорене измене Кривичног законика: Ово су казне за нападаче на запослене у систему образовања

У плану су и нова запошљавања у просвети, као и мање администрације за просветне раднике, а више ће се знати после састанка репрезентативних синдиката и председника Владе Србије Милоша Вучевића током наредног месеца
Договорене измене Кривичног законика: Ово су казне за нападаче на запослене у систему образовања© Министарство просвете

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка правде Маја Поповић и шеф кабинета председника Владе Републике Србије Жарко Мићин разговарали су данас у Влади Србије са представницима репрезентативних синдиката у просвети, саопштило је Министарство просвете.

На састанку је представљен нацрт текста Закона измена и допуна Кривичног законика који се односи на напад на лице запослено у образовној установи, са чиме су се сагласили представници синдиката.

Како РТ Балкан сазнаје, према овом предлогу, измене законика односе се на члан закона 344б.

"(1) Ко нападне лице запослено у образовној установи, а у вези са пословима које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до три године. (2) Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана, учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година", наводи се у изменама.

У (3) ставу наводи се да, ако приликом извршења дела из става 1. овог члана, учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година.

"Представници Владе нагласили су да је ово Влада континуитета и да ће све што је договорено Протоколом бити имплементирано. У складу са Протоколом Владе Републике Србије и репрезентативних синдиката, договорено је да ће током наредног месеца председник Владе Милош Вучевић одржати састанак са представницима синдиката", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, комисија Владе за давање сагласности за ново запошљавање на првој наредној седници даће сагласност за реализацију 7а фазе запошљавања у просвети.

Славица Ђукић Дејановић информисала је представнике синдиката "да се ради на смањењу администрације у смислу коришћења нових функционалности еДневника", те најавила даљи заједнички рад на изменама и допунама посебних колективних уговора.

Констатовано је да ће Радна група Владе Србије за основно, средње и образовање одраслих наставити рад у континуитету.

Представници синдиката образовања јуче су најавили да ће сутра, у четвртак, одржати конференцију за новинаре испред Владе Србије.

Састанку су присуствовали председници и представници Синдиката радника у просвети Србије, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност".

Представници синдиката раније су овог месеца одржали протесте после два напада на њихове колеге, на којима су тражили да се Кривични законик измени и напад на просветног радника током обављања наставе третира као напад на службени лице.

image