Србија и Балкан

Протест просветних радника: Траже статус заштићеног лица

Представница Уније синдиката просветних радника Србије Мирјана Гашић је рекла да просветни радници траже да се одредбе које важе за адвокате односе и на њих
Протест просветних радника: Траже статус заштићеног лица© РТ Балкан

Представници просветних синдиката предали су Влади Србије захтев за хитну измену Кривичног законика и увођење одредбе која би омогућила брже хапшење и санкционисање насилника према просветним радницима. Пре тога, просветни радници су се окупили испред Народне скупштине, након чега су се упутили до Владе Србије.

Представници синдиката су рекли да је данас обустављена настава у појединим основним и средњим школама, у знак, како су навели, солидарности са професором З. С. (65) из Средње техничке школе "9. мај" у Бачкој Паланци, кога је претукао бивши ученик.

Представница Уније синдиката просветних радника Србије Мирјана Гашић рекла је на данашњем протесту испред зграде Владе да су до сада од власти чули да је за испуњење тог захтева потребно усагласити законодавство са Европском унијом и Европском комисијом. Нагласила је да просветни радници траже да се одредбе које важе за адвокате односе и на њих.

Гашић је објаснила да је Кривичним закоником предвиђено да онај ко нападне адвоката или члана његове породице у вези са обављањем његове адвокатске делатности може бити кажњен затворском казном од три месеца до три године.

Ако учинилац наносе лаку телесну повреду адвокату или његовој повреди следи му казна од шест месеци до пет година, док је за теже телесне повреде запрећена казна од једне до осам година затвора, објаснила је Гашић, преноси РТС.

Према речима Мирјане Гашић, просветни радници траже исте услове које имају адвокати.

"Тражимо од државе да нас заштити и да се према просвети понаша као према једном од четири стуба сваке државе", нагласила је она.

Поручила је да измене Кривичног законика треба донети данас, јер сутра може бити касно.

Синдикат образовања Србије Валентина Илић подсетила је да је пре годину и по дана просветним радницима обећано да ће имати заштиту као енглески полицајци, али да до данас то није учињено.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Марко Максимовић рекао је да нису потребни протоколи и упутства које нико не може да протумачи, већ да је просветним радницима потребно да се њихова служба заштити.

"Ако се овакве ствари наставе, сутра више нећете имати просветне раднике", поручио је Максимовић.

Просветари, чланови неколико синдиката, кренули до Владе Србије носећи  заставе са синдикалним обележјима и транспаренте са натписима: "Докле више?", "Не одустајемо", "Достојанство, сигурност, личност", "Рушење просвете, Србија без будућности".

"Око 700 школа данас у потпуној обустави наставе"

Председник Уније просветних радника Добривоје Маријановић рекао је да су директори у претходних неколико дана учинили све да би спречили данашњи протест. Према његовим речима, око 700 школа широм Србије је данас у потпуној обустави.

Он је најавио да просветари неће стати на овом протесту ако се захтев не испуни, већ да ће организовати протесте широм Србије.

У 14 часова је почео састанак представника просветних синдиката са представницима Владе.

Влада је позвала просветаре након што су њихови синдикати најавили данашњи протест.

image