Србија и Балкан

Седморо убијених ђака из "Рибиникара" данас би били матуранти: Ученици донели цвеће испред школе

Од деветоро убијених ученика, седморо би данас славило матуру са својим вршњацима
Седморо убијених ђака из "Рибиникара" данас би били матуранти: Ученици донели цвеће испред школе© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

За ученике осмог разреда, као и матуранте трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа данас је последњи наставни дан у овој школској години. Али у дворишту и испред школе "Владислав Рибникар" у центру Београда данас je другачија слика.

Осмаци из основних школа са Врачара су традиционалну шетњу под називом "Дефиле малих матураната" почели на Тргу код Београдског драмског позоришта у парку код Возаревог крста.

Ђаци су током шетње у пратњи директора и својих наставника одали почаст страдалима ученицима и чувару ОШ "Владислав Рибникар" које је малолетни К. К. убио прошле године.

Од деветоро убијених ученика, седморо би данас славило матуру са својим вршњацима. Њихови другари и другарице из других школа су оставили поруке и палили свеће.

Завршено припремно рочиште против Кецмановића

У Вишем суду у Београду данас је закључено припремно рочиште у парничном поступку по трећој тужби против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе и ранио још пет ученика и наставницу историје.

Ову тужбу поднео је малолетник Ј.Д. који је рањен тог 3. маја, односно његови родитељи као законски заступници, који су и позвани на следеће суђење 20. септембра да сведоче.

Судија је данас навела које ће доказе да изводи током суђења, а између осталог наложила је да се уради вештачење малолетног Ј.Д., рањеног дечака, од стране комисије вештака ортопеда, трауматолога и неуропсихијатра на околности умањења опште животне способности.

С обзиром на то да су запослени у школи сведочили у осталим парничним поступцима, судија је одлучила да њихове исказе прочита у судници, док је наложила да се прибави извештај Центра за социјални рад о стању у породици Кецмановић, као и лекарски извештаји клинике у којој се налази малолетни извршилац овог убиства.

Бранилац Кецмановића Марина Ивеља је данас повукла свој предлог да се саслушају родитељи дечака К.К., наводећи да они нису у стању да сведоче јер "не желе да повреде жртве причајући о томе колико су брижно и пажљиво васпитавали дете", те је предложила да се прочитају њихови искази из кривичног поступка који је затворен за јавност, а судија је усвојила тај предлог.

Ова тужба је поднета против малолетника К.К. и његових родитеља Владимира и Миљане Кецмановић, и школе, а ради накнаде нематеријалне штете услед претрпљеног физичког бола, страха и психичког бола.

Поред овог води се још четири парнична поступка и један кривични поступак. Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка донеће одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.

Пред Вишим судом у Београду води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и инструктора и власника стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К.К. учио да пуца, док је он кривично неодговоран, јер у тренутку масакра није навршио 14 година.

image