Свет

Од Норвешке, преко Француске до Србије: Ово су нека од најјезивијих масовних убистава у Европи

Студент Давид Козак (24) убио је 14 особа и ранио најмање 25 на универзитету у Прагу у четвртак, а потом се убио
Од Норвешке, преко Француске до Србије: Ово су нека од најјезивијих масовних убистава у ЕвропиGetty © Paula Bronstein / Staff

Масакр који се догодио 21. децембра у Чешкој последњи је у низу стравичних масовних убистава који су потресли Европу.

Студент Давид Козак (24) убио је 14 особа и ранио најмање 25 на универзитету у Прагу у четвртак, а потом се убио.

Претходно је, како су пренели медији, убио свог оца.

Масакр на универзитету у Прагу убраја се међу најсмртоноснијим у Европи, а ово су нека масовна убиства која су обележила последње деценије на нашем континенту.

1987. - У Великој Британији, Мајкл Рајан (27), фанатик за оружје, насумице је пуцао у градићу Хангерфорд, убивши 16 људи и ранивши 11, после чега се убио.

1989. - Француски фармер је убио 14 људи, укључујући и чланове своје породице у селу у близини граниицце са Швајцарском, њега су ранили и угхапсили полицајци.

1995. - Младић (16) после свађе са родитељима, убио је 16 људи у градићу Куер у Француској, док је годину дана касније Томас Хамилтон упао у основну школу у шкотском градићу Данблејн и убио исто толико ученика и учитеља.

2002. - У априлу 19-годишњи Роберт Штајнгаузер отворио је ватру у школи у Ерфурту, убивши 12 наставника, секретарку школе, два ученика и полицајца пре него што се убио.

2007. - У новембру Пека-Ерик Аувинен (18) убио је шесторо ученика, медицинску сестру и директора у средњој школи Јокела близу Хелсинкија.

2008. - У Финској, у Каухајокију, 22-годишњи студент Мати Сари отворио је ватру у струковној школи, убивши девет ученика и члана особља пре него што је починио самоубиство.

2009. - У марту нападач (17) убио је девет ученика и три наставника у школи близу Штутгарта, пре него што је у пуцњави с полицијом изгубио живот.

2011. - Тристан ван дер Влис отворио је ватру у тргжном центру, убивши шесторо пре него што је починио самоубиство.

2011. - Андерс Брејвик убио је 77 људи када је подметнуо ауто-бомбу и том приликом усмртио осам људи у згради владе у Ослу, а затим убио још 69, већином тинејџера, у летњем кампу омладинског крила владајуће Лабуристичке партије.

2015. - Терористи Исламске државе убили су више од 130 људи у различитим деловима Париза. Напади су почели у петак увече око 21 сат када се бомбаш самоубица разнео након што није ушао на фудбалску утакмицу. Потом су уследеле пуцњаве и самоубилачки бомбашки напади у шест барова и ресторана у Паризу, као и на концерту у дворани Батаклан где је свирала једна рок група. Тамо је убијено чак 90 људи, а на стотине људи је задобило тешке повреде.

2016. - 18-годишњи немачко-ирански тинејџер Давид Сонболи који је био опседнут масовним убиствима убио је девет особа у Минхену.

2022. - У августу је на Цетињу у Црној Гори Вук Бориловић убио 10 суграђана, међу којима је било и двоје деце, а ранио шест. Он је насумично пуцао на комшије из ловачке пушке.

2023. - Ученик Основне школе "Владислав Рибникар" Коста Кецмановић је у мају убио осам ученика и чувара школе, а дан касније Урош Блажић је у селима код Младеновца убио девет особа, а ранио 12.

image